Hlavní obsah

Aktualizace je hotová. AI zamíří na starší mobily od Samsungu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně přislíbila, že umělou inteligenci (AI) dostanou také starší mobily a tablety od jihokorejského elektronického giganta. Přesné datum velké bezplatné aktualizace ale tehdy nepotvrdila. Podle serveru SamMobile je však update již hotový, distribuci už tedy nic nebrání.

Představení smartphonu Samsung Galaxy S23 UltraVideo: Novinky

 
Článek

Samsung přislíbil, že aktualizaci vydá pro starší přístroje ještě před koncem března. Do posledního březnového dne fanoušci ale patrně nebudou muset čekat, podle informací serveru SamMobile totiž distribuce začne již ve druhé polovině měsíce, tedy patrně během nadcházejících dvou týdnů.

Umělou inteligenci dostane Samsung do svých starších přístrojů prostřednictvím aktualizovaného uživatelského rozhraní One UI 6.1. Konkrétně bude aktualizace určena pro smartphony řady Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5 a Z Flip5. Využívat výhody AI nicméně budou moci také tablety z rodiny Galaxy Tab S9.

Díky updatu by se i starší zařízení měla v mnoha ohledech vyrovnat nejnovějším modelům z řady Galaxy S24, které si odbyly premiéru v polovině ledna v americkém San José. A Novinky.cz byly u toho.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Funkce AI si lidé v Barceloně mohli vyzkoušet u speciálních kiosků s dotykovými displeji.

MWC 2024: Jízdní kolo vyzbrojili umělou inteligencí a 5G

Internet a PC

MWC 2024: Jako ze sci-fi filmů. Takto s námi bude umělá inteligence mluvit

Internet a PC

Co umí smartphony řady Galaxy S24?

Smartphony řady Galaxy S24 zamířily do prodeje na konci ledna. Tím největším lákadlem je u nových smartphonů integrace umělé inteligence. Galaxy AI v podstatě mění způsob, jakým chytré telefony používáme. Jak mohly Novinky.cz vyzkoušet na premiéře v americkém San José, dělá to ale velmi nenásilnou formou – vše funguje přirozeně a intuitivně.

Na umělé inteligenci staví například nová funkce Live Translate (Živý překlad), která přijde vhod při cestování, ale i spolupráci se zahraničními studenty či kolegy. Jde totiž o textový i hlasový obousměrný překladač hovorů v reálném čase, který je integrován přímo do telefonu. Není tedy potřeba nic instalovat.

Při telefonním hovoru tak stačí zvolit, jakým jazykem mluvíte vy a jakým protistrana. Umělá inteligence jen s nepatrným zpožděním překládá váš text cizinci a naopak, domluvit se tak můžete klidně i v místech, kde by to jinak nebylo možné. Čeština sice zatím nepatří mezi podporované jazyky, ale jinak systém funguje poměrně spolehlivě.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Funkce Live Translate (Živý překlad) v akci

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modré logo vlevo označuje funkce Galaxy AI

Podobně jako s hlasem dovede Galaxy AI kouzlit také s textem. Zcela bezproblémové jsou překlady zpráv, telefony vyzbrojené umělou inteligencí toho ale umějí ještě daleko více.

Novinkou je například Textový asistent (Chat Assist). Jde o textový nástroj, který dovede automaticky upravit text.

U jakéhokoli textu stačí kliknout na příslušné tlačítko na virtuální klávesnici a zvolit, do jaké formy má být text převeden. Odpověď se tak upraví podle toho, zda ji posíláte blízkému kolegovi, šéfovi nebo partnerovi. Na podporu češtiny si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Funkce Poznámkový asistent (Note Assist) zase umožňuje pomocí umělé inteligence vytvářet shrnutí poznámek, formátovat je pomocí přednastavených šablon nebo k nim tvořit titulní strany s náhledem.

Praktická je také funkce Asistent přepisu (Transcript Assist), díky ní lze záznamy s využitím AI přepisovat, shrnovat jejich obsah, a dokonce je i překládat.

Prohlédněte si smartphony Samsung Galaxy S24Video: Novinky

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Všechny tři novinky vedle sebe. Zleva Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S24 Ultra

Za 20 i 40 tisíc

Nejlevněji samozřejmě vychází základní model Galaxy S24 se 128GB pamětí, případní zájemci za něj zaplatí 21 999 Kč. Provedení s 256GB pamětí pak vychází o 1500 korun dráž, tedy na 23 499 Kč.

Větší bratříček Galaxy S24+ stojí v tuzemských obchodech 27 999 Kč. Řeč je o 256GB modelu, neboť s menší kapacitou se „plusko“ nenabízí. K mání je ještě 512GB varianta za 30 999 Kč.

V případě vrcholného provedení Galaxy S24 Ultra je možné vybírat mezi 256GB, 512GB a 1TB úložištěm. Přičemž ceny jsou odstupňovány podle velikosti paměti následovně: 35 499 Kč, 38 499 Kč a 44 499 Kč.

Více se o nových smartphonech dozvíte v našem dřívějším článku, kde naleznete i detaily o hardwarové výbavě:

Nová éra mobilního světa. Samsung Galaxy S24 přichází s umělou inteligencí

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám