Hlavní obsah

Nová éra mobilního světa. Samsung Galaxy S24 přichází s umělou inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Očekávaná nová generace vlajkových lodí společnosti Samsung si odbyla ve středu večer středoevropského času premiéru. Ukázaly se již tradičně tři modely – Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ a Galaxy S24, které přicházejí vyzbrojené umělou inteligencí (AI). Jihokorejský elektronický gigant tím startuje novou éru mobilního světa, protože přístroje poháněné tzv. Galaxy AI toho umějí opravdu hodně.

Živě: Představení nových top smartphonů od SamsunguVideo: Samsung

 
Článek

od našeho zpravodaje

Pojem umělá inteligence se používá v souvislosti s chytrými telefony již delší dobu – například u fotoaparátů, které dovedou automaticky rozpoznat focenou scénu.

S novými smartphony ale Samsung ukazuje, že dosavadní počiny byly v podstatě jen zárodky a že možnosti AI jsou u chytrých telefonů daleko širší.

„Řada Galaxy S24 mění způsob, jakým komunikujeme se světem, a otevírá novou dekádu mobilních inovací. Za umělou inteligencí Galaxy AI stojí odkaz našich předchozích inovací a také hluboké porozumění tomu, jak lidé chytré telefony používají,“ prohlásil TM Roh, prezident a ředitel mobilní divize Samsung.

Hranatá konstrukce i zakřivený displej. Jak se měnily nejlepší smartphony Samsungu

Mobil

Prohlédněte si smartphony Samsung Galaxy S24.Video: Novinky

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Všechny tři novinky vedle sebe. Zleva Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S24 Ultra.

Tlumočník v kapse

Galaxy AI v podstatě mění způsob, jakým chytré telefony používáme. Jak mohly Novinky.cz vyzkoušet přímo na premiéře v americkém San José, dělá to ale velmi nenásilnou formou – vše funguje přirozeně a intuitivně.

Na umělé inteligenci staví například nová funkce Live Translate (Živý překlad), která přijde vhod při cestování, ale i spolupráci se zahraničními studenty či kolegy.

Jde totiž o textový i hlasový obousměrný překladač hovorů v reálném čase, který je integrován přímo do telefonu. Není tedy potřeba nic instalovat.

Při telefonním hovoru tak stačí zvolit, jakým jazykem mluvíte vy a jakým protistrana. Umělá inteligence jen s nepatrným zpožděním překládá váš text cizinci a naopak, domluvit se tak můžete klidně i v místech, kde by to jinak nebylo možné.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Funkce Live Translate (Živý překlad) v akci.

Čeština sice zatím nepatří mezi podporované jazyky, jinak ale systém funguje poměrně spolehlivě.

V USA jsem se byl schopen během telefonního hovoru domluvit se španělskou obsluhou restaurace. Protistrana je přitom ve své mateřštině informována, že hovor bude automaticky překládán. Poznala by to ale stejně, protože hlas působí strojově, což ale v praxi vůbec nevadí.

Kdybyste náhodou některému slůvku nerozuměli, na displeji telefonu automaticky probíhá i textový přepis konverzace formou titulků.

V podstatě velmi podobně funguje také Tlumočník (Interpreter). Toho využijete při osobním setkání, nikoli při telefonátech.

V tomto režimu každý z účastníků konverzace vidí na displeji přeložený přepis toho, co ten druhý právě řekl. Velkým přínosem je, že to funguje i bez nutnosti připojení k internetu, což přijde v zahraničí vhod.

Kouzla s textem

Podobně jako s hlasem dovede Galaxy AI kouzlit také s textem. Zcela bezproblémové jsou překlady zpráv, telefony vyzbrojené umělou inteligencí toho ale umějí ještě daleko více.

Novinkou je například Textový asistent (Chat Assist). Jde o textový nástroj, který dovede automaticky upravit text podle vašeho původního úmyslu.

U jakéhokoli textu stačí kliknout na příslušné tlačítko na virtuální klávesnici a zvolit, do jaké formy má být text převeden. Odpověď se tak upraví podle toho, zda ji posíláte blízkému kolegovi, šéfovi nebo partnerovi. Na podporu češtiny si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Funkce Poznámkový asistent (Note Assist) zase umožňuje pomocí umělé inteligence vytvářet jejich shrnutí, formátovat poznámky pomocí přednastavených šablon nebo k nim tvořit titulní strany s náhledem.

Samsung překvapivě ukázal úplně nový chytrý prsten

Hardware

Praktická je také funkce Asistent přepisu (Transcript Assist), díky ní lze záznamy s využitím AI přepisovat, shrnovat jejich obsah, a dokonce je i překládat.

Řada Galaxy S24 také jako první dostává nový způsob vyhledávání, který je založený na gestech. Představte si například, že si na nějaké fotografii na sociální síti všimnete povědomé budovy v pozadí, na jejíž název a umístění si ale nemůžete vzpomenout.

Stačí podržet déle domovské tlačítko a budovu zakroužkovat, AI obrázek zanalyzuje a automaticky vyhledá na Googlu související informace.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Funkce hledání pomocí zakroužkování.

Magie s fotkami

Umělou inteligenci nalezneme také u fotoaparátů. Rozsáhlá sada nástrojů ProVisual Engine pomáhá nejen s kompozicí, ale také s následným sdílením snímků, aby byly přesně podle vašich představ.

Funkce Návrhy úprav (Edit Suggestion) dokáže díky AI navrhnout optimální úpravy pro každou fotografii zvlášť.

Nástroj Generativní úpravy (Generative Edit) zase dovede do pozadí přidat objekty vytvořené generativní umělou inteligencí.

Umělá inteligence dokáže narovnat křivě vyfotografovaný záběr nebo posunout objekt tak, aby kompozice působila lépe. Pak podle toho odpovídajícím způsobem upraví i pozadí, klidně i kus fotografie „dokreslí“.

A pokud se vám povedlo natočit akční video a chcete ho zpomalit, další nová funkce Okamžité zpomalení (Instant Slow-Mo) zase vygeneruje další okénka podle reálného pohybu a vloží je do záznamu, čímž kýženého efektu snadno dosáhne.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modré logo vlevo označuje funkce Galaxy AI.

Špičkový výkon

Z řádků výše by se mohlo zdát, že se Samsung zaměřil pouze na softwarová vylepšení nových telefonů. Je to ale dáno tím, že integrace umělé inteligence je rozhodně tím nejvýraznějším vylepšením u nové řady.

Změny se ale dotkly také hardwaru, citelně například narostl výkon, vylepšen byl displej i další prvky. Vrcholný model Galaxy S24 Ultra přichází s optimalizovaným procesorem Snapdragon 8 Gen 3, který byl upraven speciálně na míru telefonů od Samsungu.

Pochlubí se například vylepšenou NPU jednotkou pro účinné zpracování algoritmů umělé inteligence.

Nárůst výkonu je poznat i při hraní. Díky podpoře ray tracingu působí obraz daleko realističtějším dojmem, poznat je to především ve stínech a odrazech. Všechny tři modely Galaxy S24 mají adaptivní obnovovací frekvenci 1-120 Hz, která výkon rovněž vylepšuje.

Vyzdvihnout si zaslouží také vysoký jas 2600 nitů, díky kterému jsou displeje nových telefonů lépe čitelné na ostrém slunci. Díky krycímu sklu Corning Gorilla Armor se navíc odlesky displeje snížily až o 75 %.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Nabídka barevných variant.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Displeje nabízejí vyšší jas.

Lépe padne do ruky

Galaxy S24 je nejmenší, nabízí 6,2palcový displej. Verze Galaxy S24+ narostla na 6,7 palce. Největším modelem z nabídky je již tradičně provedení Ultra, které nabízí úhlopříčku displeje 6,8 palce. Nově se však nenabízí se zakřivenou obrazovkou, ale s rovným panelem.

Díky tomu je telefon tenčí a mírně širší, subjektivně padne daleko lépe do ruky a příjemněji se ovládá. V útrobách vrcholného modelu se opět ukrývá dotykové pero S Pen. Vyzdvihnout si zaslouží u Galaxy S24 Ultra také odolnější titanový rámeček.

CES 2024: Průhledný televizor od LG se obejde bez kabelů

Hardware

Kvůli nárůstu výkonu výrobce zapracoval také na systému chlazení. Galaxy S24 Ultra disponuje optimalizovaným systémem řízení tepla s 1,9× větší odpařovací komorou proti předchůdci, což vylepšuje teplotu na povrchu přístroje i výkon při hraní.

Přestože jsou u modelů Galaxy S24 a Galaxy S24+ použity větší displeje, rozměrově jsou přístroje velmi podobné svým předchůdcům. Výrobce tohoto docílil jednoduše tak, že rámečky okolo obrazovky udělal ještě více tenké a zvětšil plochu displeje.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Galaxy S24 Ultra má již tradičně S Pen.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Detailní pohled na titanový rámeček u Galaxy S24 Ultra.

Nové fotoaparáty

Samsung přepracoval také fotoaparáty. Nový fotografický systém Quad Tele s pětinásobným optickým zoomem a 50megapixelovým snímačem funguje díky technologii Adaptive Pixel Sensor tak, že kvalita snímků s 2×, 3×, 5× a 10× zvětšením odpovídá regulérnímu optickému zoomu.

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že tím nejlepším v nabídce je opět provedení Galaxy S24 Ultra. Na zadní straně jsou k dispozici čtyři objektivy: ultraširoký fotoaparát 12 MPx (f2,2, úhel záběru 120°), širokoúhlý fotoaparát 200 MPx (f1,7, úhel záběru 85°), teleobjektiv 50 MPx (5× optický zoom, stabilizátor, f3,4, úhel záběru 22°) a teleobjektiv 10 MPx (3× optický zoom, stabilizátor, f2,4, úhel záběru 36°). Vepředu se pak nachází 12MPx fotoaparát (f2,2, úhel záběru 80°).

Galaxy S24 Ultra má navíc fyzicky větší pixely (1,4 μm), tedy o 60 % větší v porovnání s předchozím modelem. To by se mělo pozitivně promítnout do kvality snímků za horších světelných podmínek.

Kromě toho je novinka vybavena vylepšeným optickým stabilizátorem, takže odpadají mnohé příklady rozostření vlivem chvění fotoaparátu při práci z ruky.

Fotografická výbava je u levnějších modelů Galaxy S24 a Galaxy S24+ totožná, vzadu nalezneme tři objektivy: ultraširoký fotoaparát 12 MPx (f2,2, úhel záběru 120°), širokoúhlý fotoaparát 50 MPx (f1,8, úhel záběru 85°) a teleobjektiv 10 MPix (3× optický zoom, f2,4, úhel záběru 36°). Vepředu je pak stejná selfie kamera jako u Galaxy S24 Ultra.

Start prodeje nových vlajkových lodí Samsungu byl naplánován na poslední lednový den, předobjednávky běží nicméně již nyní. Galaxy S24 se nabízí od 21 999 Kč, Galaxy S24+ od 27 999 Kč a Galaxy S24 Ultra od 35 499 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Sestava fotoaparátů u Galaxy S24 Ultra.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Zleva Galaxy S24+ a Galaxy S24.

CES 2024: Sci-fi filmy se mýlily, domácí AI robot vypadá jako míč

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám