Hlavní obsah

Skupina států USA vedená Texasem předložila upravenou žalobu na Google

– Washington

Skupina států USA vedená Texasem předložila upravenou žalobu na americkou internetovou společnost Google. Viní podnik, že využívá nátlakové praktiky a porušuje antimonopolní zákony, aby upevnil své dominantní postavení v oblasti digitální reklamy. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Mike Blake, Reuters

Logo Googlu na jedné z jeho budov v Irvine v Kalifornii

Článek

Aktualizovaná obvinění jsou nejnovějším krokem úřadů proti praktikám společnosti Google. Ta již čelí několika žalobám, včetně žaloby amerického ministerstva spravedlnosti, která podnik viní z praktik poškozujících hospodářskou soutěž.

Minulý týden utrpěla společnost Google porážku v zásadním antimonopolním sporu s Evropskou komisí.

Tribunál Evropské unie totiž ve středu zamítl odvolání firmy proti pokutě 2,42 miliardy eur (více než 60 miliard korun), kterou komise Googlu vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Hromadná žaloba proti Googlu dostala v Británii stopku

Internet a PC

Upravená žaloba amerických států, která byla v pátek předložena soudu v New Yorku, viní Google z používání monopolistických a nátlakových praktik s cílem dominovat trhu s internetovou reklamou a vytlačovat z něj konkurenci.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

Tržní hodnota americké společnosti Alphabet, která je majitelem Googlu, minulý týden poprvé překonala hranici dvou bilionů dolarů (zhruba 44 bilionů korun).

Alphabet se tak stal po firmách Apple a Microsoft třetí americkou veřejně obchodovanou společností, která tuto hranici pokořila.

Alphabet v poslední době těží z oživení výdajů na digitální reklamu a z růstu cloudových služeb.

Firma minulý měsíc oznámila, že ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 68 procent na téměř 19 miliard dolarů. Její celkové tržby stouply o 41 procent na více než 65 miliard dolarů, což překonalo očekávání analytiků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám