Hlavní obsah

Hromadná žaloba proti Googlu dostala v Británii stopku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský nejvyšší soud tento týden zablokoval hromadnou žalobu proti Googlu za údajně nezákonné sledování osobních dat z milionů iPhonů. Účastníci hromadné žaloby požadovali odškodné 3,2 miliardy liber (94,3 miliardy Kč). Podle soudu však stěžovatel neprokázal, že by shromažďováním údajů byla jednotlivcům způsobena škoda. Soudce ale nevyloučil možnost budoucích hromadných žalob, pokud se podaří vyčíslit škody. Případ bude mít důsledky pro podobné hromadné žaloby, napsal zpravodajský server BBC.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přelomový případ iniciovaný Richardem Lloydem, aktivistou za práva spotřebitelů a bývalým ředitelem časopisu Which?, se snažil rozšířit britský režim hromadných žalob tak, aby zahrnoval i nároky na odškodnění za údajné zneužití údajů, a to i v případě, že nedošlo k žádné zjevné finanční ztrátě nebo újmě.

Lloyd tvrdí, že Google v letech 2011 a 2012 tajně získal osobní údaje více než pěti milionů uživatelů iPhonů. Americká internetová společnost podle iniciátora kauzy obešla výchozí nastavení ochrany osobních údajů v prohlížeči Safari, sledovala historii prohlížení internetu a získaná data používala ke komerčním účelům.

Google musí zaplatit 60 miliard. Soud EU zamítl stížnost proti antimonopolní pokutě

Internet a PC

"Jsme hořce zklamáni, že nejvyšší soud neučinil dost pro ochranu veřejnosti před společností Google a dalšími velkými technologickými firmami, které porušují zákon," konstatoval Lloyd. Jeho právní zástupce James Oldnall z advokátní kanceláře Milberg to označil za "temný den, kdy byla chamtivost firem oceněna výše než právo na soukromí".

Společnost Google uvedla, že se již léta zaměřuje na produkty a infrastrukturu, které respektují a chrání soukromí lidí. Tato žaloba souvisí s událostmi, které se odehrály před deseti lety, připomněl podnik a dodal, že tímto problémem v tu dobu zabýval.

Rusko znovu pokutovalo Google za zakázaný obsah

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám