Hlavní obsah

Musk bude bojovat za své uživatele. Půjde proti zaměstnavatelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multimiliardář Elon Musk dlouhodobě tvrdí, že na své sociální síti X (dříve Twitter) prosazuje absolutní svobodu slova. I proto se nyní rozhodl bránit všechny uživatele, kteří se kvůli svým příspěvkům na této síti dostali do křížku se svým zaměstnavatelem.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Elon Musk

Článek

„Pokud s vámi váš zaměstnavatel zacházel nespravedlivě kvůli tomu, že jste na této platformě něco zveřejnili nebo se vám něco líbilo, zaplatíme váš účet za právníka. Bez omezení,“ uvedl Musk v neděli na síti X.

Zároveň vyzval uživatele, aby ho o takových případech informovali, aby jim mohl pomoci.

Sám přitom zmínil případ ženy, která byla letos v lednu propuštěna z pozice komunitní manažerky ve videoherní společnosti Limited Run Games údajně kvůli tomu, že na TikToku a Twitteru sledovala účty anti-LGBT komunity.

Pět megaobchodů, které selhaly. Přidá se k nim Musk s Twitterem?

Ekonomika

Během jediného dne odpověděly na výzvu Muska desetitisíce lidí. Mnozí z nich si skutečně stěžovali, že se kvůli příspěvkům na Twitteru dostali do křížku se svým zaměstnavatelem.

Výpovědi kvůli chování na sociálních sítích evidentně nejsou výjimkou, byť o nich média informují spíše jen v případě známých osobností. V roce 2012 například jeden sportovní novinář urazil někdejší první dámu Francie, načež dostal padáka.

O rok později dostal Obamův poradce výpověď, když kritizoval na Twitteru Bílý dům a Kongres.

Twitter vypověděl EU kodex proti dezinformacím

Právě kvůli tomu, že Musk prosazuje absolutní svobodu slova, vypověděla sociální síť X před letními prázdninami Evropské unii (EU) kodex pro boj proti dezinformacím. „Sice opouští kodex EU proti dezinformacím, který je dobrovolný, závazky však stále zůstávají,“ uvedl tehdy eurokomisař pro vnitřní obchod Thierry Breton a vyslal Muskovi jasný vzkaz: „Můžete utíkat, ale nemůžete se schovat.“

Eurokomisař zdůraznil, že už 25. srpna začne platit nový unijní Akt o digitálních službách (DSA), na jehož základě budou mít firmy povinnost bojovat proti dezinformacím. „A evropské orgány jsou připraveny tuto povinnost prosazovat,“ uzavřel Breton s tím, že za porušení předpisů budou firmám hrozit vysoké pokuty.

Kodex byl s EU podepsán ještě za starého vedení Twitteru, loni v červnu. Musk se ujal vlády nad touto sociální sítí až na přelomu října a listopadu. Od té doby propustil tisíce zaměstnanců, a to včetně těch, kteří měli na starosti boj s dezinformacemi. Zároveň síť minulý měsíc přejmenoval na X.

Musk chce absolutní svobodu. Twitter vypověděl EU kodex proti dezinformacím

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám