Hlavní obsah

Twitter pod taktovkou Muska přišel o téměř polovinu tržeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Od října loňského roku, kdy byla za 44 miliard dolarů (930 miliardy Kč) odkoupena multimiliardářem Elonem Muskem, zaznamenala americká společnost Twitter téměř 50% pokles tržeb z reklamy. Americký podnikatel se nechal slyšet, že dosažení kladného peněžního toku má přednost před jakýmikoliv dalšími plány, které se Twitteru týkají. Zda bude dál propouštět, však neuvedl.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo Twitter

Článek

„Stále máme záporný peněžní tok kvůli zhruba 50% poklesu příjmů z reklamy a velkému dluhovému zatížení. Potřebujeme dosáhnout kladného peněžního toku, než budeme mít luxus myslet na cokoliv jiného,“ prohlásil Musk na Twitteru.

Právě kvůli negativním hospodářským výsledkům začal Musk už vloni masivně propouštět. Masivní propouštění multimiliardář v minulosti ospravedlňoval úbytkem inzerentů v loňském roce, protože právě z inzerce má sociální síť drtivou většinu příjmů. Twitter se kvůli tomu dostal do velké ztráty.

TweetDeck jen za peníze, bude pouze pro ověřené uživatele

Internet a PC
Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Podle Muska má Twitter nyní pouze 1500 zaměstnanců, což je výrazně méně než před rokem, kdy jich měl téměř 8000. Kvůli tomu se na síti častěji objevují dezinformace, projevy nenávisti a další nežádoucí obsah.

Velcí inzerenti, zajišťující prostřednictvím reklam asi 90 procent příjmů Twitteru, kvůli tomu už inzerci v minulosti stopli. Patří mezi ně společnosti Pfizer, General Motors, Volkswagen či Apple. Musk se nicméně nechal již dříve slyšet, že například společnost Apple již reklamu obnovila.

Musk již dříve rovněž uvedl, že Twitter podle jeho odhadů dosáhne letos tržeb ve výši tří miliard dolarů. V roce 2021, tedy ještě za bývalého vedení, přitom společnost dosáhla tržeb ve výši 5,1 miliardy dolarů.

Tajemná aplikace X

Musk naznačil, že koupě Twitteru měla sloužit jako „akcelerátor“ pro vytvoření aplikace X, což je projekt, který popisuje jako „aplikaci všeho“. Musk představil písmeno X na svém twitterovém účtu bez dalších podrobností, což jen dále rozvířilo debatu o budoucnosti Twitteru.

Musk také vlastní doménu „X.com“, což je název společnosti pro online platby, kterou dříve založil a která se nakonec spojila s firmou PayPal.

Musk v minulosti prohlásil, že aplikace X bude podobná čínskému WeChatu. To je multifunkční aplikace vlastněná společností Tencent Holdings, která umožňuje uživatelům platby, rezervace vstupenek na akce a zasílání zpráv.

Není ale jasné, jak by taková aplikace zapadla do rozrůstajícího se impéria Muskových společností – od výrobce elektromobilů Tesla až po firmu SpaceX, která se zaměřuje na vývoj raket pro lety na Měsíc a na Mars.

Musk ohodnotil Twitter, dokazuje to prudké snížení hodnoty společnosti

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám