Hlavní obsah

Na sítě jen s povolením rodičů. Florida chce zkrotit sociální platformy u mladistvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K významnému kroku v regulaci sociálních sítí došlo v pondělí v americkém státě Florida, guvernér Ron DeSantis podepsal nový zákon omezující přístup mladších dětí k sítím. Nová legislativa v podstatě zakazuje dětem do čtrnácti let úplně využívat tyto platformy, zatímco adolescentům ve věku od 14 do 16 let povoluje jejich užívání pouze s výslovným souhlasem rodičů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Sociální sítě poškozují děti různými způsoby,“ uvedl podle agentury Reuters Ron DeSantis s tím, že nový zákon vstoupí v platnost 1. ledna 2025.

Podle jeho zastánců tento krok představuje důležitou ochrannou bariéru pro duševní zdraví dospívající populace v období, kdy jsou zvláště zranitelní vůči negativním vlivům on-line světa. Agentura Reuters ve své zprávě zdůrazňuje, že iniciativa má za cíl předcházet potenciálním škodám, které mohou sociální sítě způsobit.

Toto legislativní opatření stanovuje, že společnosti provozující sociální sítě budou muset provést důkladnou verifikaci věku svých uživatelů, přičemž pro tento účel bude vyžadována spolupráce s nezávislými třetími stranami.

Evropská komise si došlápne na TikTok kvůli ochraně dětí na síti

Internet a PC

Zákon měl být ještě přísnější

V případě, že účty patří dětem mladším 14 let či uživatelům mezi 14 a 16 lety, kteří neobdrželi potřebný rodičovský souhlas, budou tyto účty z platformy muset být zcela odstraněny. Pokud tak sociální sítě neučiní, rodiče budou moci proti nim podat žalobu.

„Zákon dává rodičům větší možnost ochránit jejich potomky,“ doplnil guvernér.

Původní návrh zákona šel ještě dále a zakazoval sociální sítě všem dětem do šestnácti let. Nakonec byl ale takto tvrdý postup DeSantisem vetován s odůvodněním, že „příliš omezuje rodičovská práva nad rozhodováním o on-line aktivitách jejich dětí“.

Nově přijatý zákon se dotýká široké škály sociálních platforem, přičemž specificky se zaměřuje na ty, které zahrnují funkce, jako jsou „lajky“, automaticky se přehrávající videa nebo živá vysílání. Nejde tedy jen o nejpopulárnější sítě, jako je Facebook či TikTok, ale prakticky o celý trh sociálních platforem.

Významně tak ovlivňuje, jak budou sociální sítě v budoucnu přistupovat k ochraně soukromí a bezpečnosti mladých uživatelů.

Boj proti sociálním sítím

Florida se tak přidává k rostoucímu seznamu států, jako jsou Utah, Arkansas, Louisiana, Ohio a Texas, které již přijaly podobná regulační opatření zaměřená na sociální sítě a jejich vliv na mladší generaci.

Tento trend naznačuje sílící snahy o regulaci aktivit nejmladších jedinců v on-line světě, které jsou stále patrnější i v Evropě.

Zákon vyvolal širokou diskusi, přičemž jeho kritici argumentují, že představuje porušení prvního dodatku americké ústavy, který zaručuje svobodu projevu. Dále zdůrazňují, že otázka, zda by děti měly být na sociálních sítích, by měla být v první řadě v rukou rodičů, nikoli vlády.

Španělsko vytáhlo do boje proti mobilům ve školách

Mobil

Sociální sítě aktivně používá už pět miliard lidí

Sociální sítě jsou neodmyslitelnou součástí každodenního života velké části světové populace. Potvrzuje to i nejnovější výroční zpráva, kterou společně připravily analytická společnost Meltwater a renomovaná agentura We Are Social. Z jejich společného průzkumu vyplývá, že počet aktivních uživatelů sociálních sítí v uplynulém roce přesáhl vůbec poprvé hranici pěti miliard.

„Rok 2023 byl plný digitálních milníků a to se týká i sociálních sítí. Počet uživatelů v globálním měřítku dosáhl 5,04 miliardy, celosvětově se tak za posledních 12 měsíců zvýšil o 266 milionů, což představuje meziroční růst o 5,6 procenta,“ uvedli tvůrci průzkumu ve výroční zprávě.

Zdůraznili přitom, že pětimiliardová cifra sama o sobě nemusí působit tak zajímavě, je ale potřeba si uvědomit, že odpovídá 62 procentům celkové světové populace.

„Typický uživatel sociálních médií nyní tráví 2 hodiny a 23 minut denně na svých vybraných sociálních platformách a každý měsíc používá v průměru bezmála sedm platforem,“ konstatovali tvůrci.

Prozradili také, že statistikám nyní kraluje TikTok. Uživatelé na něm totiž tráví suverénně nejvíce času, v rámci platformy Android jde v průměru o 34 hodin měsíčně, tedy více než jednu hodinu každý den. Druhá příčka patří YouTubu, kde lidé sledují videa průměrně 28 hodin měsíčně.

Ke zmiňovaným časům je ale zapotřebí připočítat i čas na dalších sociálních sítích. Typický uživatel internetu věnuje svému on-line životu v rámci sociálních sítí v průměru 6 hodin a 40 minut denně.

AI už nahrazuje dětem kamarády

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám