Hlavní obsah

Sociální sítě aktivně používá už pět miliard lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě jsou neodmyslitelnou součástí každodenního života velké části světové populace. Potvrzuje to i nejnovější výroční zpráva, kterou společně připravily analytická společnost Meltwater a renomovaná agentura We Are Social. Z jejich společného průzkumu vyplývá, že počet aktivních uživatelů sociálních sítí v uplynulém roce přesáhl vůbec poprvé hranici pěti miliard.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Aplikace Facebook, TikTok, Twitter (nyní X), YouTube a Instagram na chytrém telefonu

Článek

„Rok 2023 byl plný digitálních milníků a to se týká i sociálních sítí. Počet uživatelů v globálním měřítku dosáhl 5,04 miliardy, celosvětově se tak za posledních 12 měsíců zvýšil o 266 milionů, což představuje meziroční růst o 5,6 procenta,“ uvedli tvůrci průzkumu ve výroční zprávě.

Zdůraznili přitom, že pětimiliardová cifra sama o sobě nemusí působit tak zajímavě, je ale potřeba si uvědomit, že odpovídá 62 procentům celkové světové populace.

„Typický uživatel sociálních médií nyní tráví 2 hodiny a 23 minut denně na svých vybraných sociálních platformách a každý měsíc používá v průměru bezmála sedm platforem,“ konstatovali tvůrci.

Placené sociální sítě jsou jen začátek. Mobilní aplikace mohou vyjít na statisíce

Internet a PC

Statistikám kraluje TikTok

Prozradili také, že statistikám nyní kraluje TikTok. Uživatelé na něm totiž tráví suverénně nejvíce času, v rámci platformy Android jde v průměru o 34 hodin měsíčně, tedy více než jednu hodinu každý den. Druhá příčka patří YouTubu, kde lidé koukají na videa průměrně 28 hodin měsíčně.

Ke zmiňovaným časům je ale zapotřebí připočítat i čas na dalších sociálních sítích. Typický uživatel internetu věnuje svému on-line životu v rámci sociálních sítí v průměru 6 hodin a 40 minut denně.

Je však třeba zdůraznit, jak zpráva upozorňuje, že data o počtu uživatelů mohou být do určité míry zkreslená. Příčinou mohou být automatizované účty nebo lidé, kteří se na různých platformách registrují pod více identitami.

Přesto tato zpráva jasně ukazuje, že digitální prostor a sociální sítě se staly klíčovým prvkem v životě moderního člověka a jejich vliv na společnost jako celek je nezpochybnitelný.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

A co děti?

V poslední době ale sílí obavy z toho, jaký vliv mají sociální sítě na děti a mladistvé – netýká se to přitom pouze zobrazovaného obsahu, ale především množství času, který naše ratolesti na nejrůznějších internetových platformách tráví.

Vloni například skupina veřejných škol různých úrovní v americkém městě Seattle zažalovala technologické giganty provozující sociální sítě TikTok, Instagram, Facebook, YouTube a Snapchat. Tyto platformy totiž podle žaloby „nesou zodpovědnost za krizi mentálního zdraví mezi mladými lidmi“.

Ještě dál zašel vloni na jaře stát Florida. Ten přijal zákon, který do státních školských okrsků vyžaduje zavedení pravidel proti používání mobilů během vyučování. Vedení škol v okrese Orange bylo ještě přísnější, žákům zakázalo telefony používat po celou dobu, kdy jsou ve škole.

Situace je tak vážná, že představitelé předních technologických gigantů museli v tomto týdnu hájit před americkými senátory svá opatření týkající se dětských uživatelů. Dotazům členů senátního justičního výboru čelili mimo jiné Mark Zuckerberg, šéf Mety, pod niž spadá Facebook nebo Instagram, a Shou Zi Chew, generální ředitel TikToku.

TikTok, Instagram i Facebook. Technologičtí giganti hájili v USA svůj přístup k dětem

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám