Hlavní obsah

Evropská komise si došlápne na TikTok kvůli ochraně dětí na síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pod drobnohled Evropské komise (EK) se dostala aplikace TikTok, která slouží ke sdílení krátkých videí. Komisaři tento týden zahájili řízení, jehož cílem je důkladně prošetřit, zda tato čínská sociální platforma činí dostatečné kroky k prevenci šíření nelegálního obsahu. Důraz přitom bude podle EK věnován ochraně nezletilých uživatelů.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Logo společnosti TikTok

Článek

V rámci svého předběžného šetření EK identifikovala dostatečné důvody pro zahájení formálního řízení s TikTokem, jak komisaři v pondělí uvedli v oficiálním prohlášení.

Tento krok poukazuje na jejich obavy, že opatření přijatá TikTokem, včetně kontrol věku a dalších mechanismů ochrany, nemusí být dostatečně účinná v boji proti návykovému chování a v ochraně nezletilých před nevhodným obsahem.

Přesně to ale čínské společnosti ByteDance, která TikTok provozuje, nařizuje Akt o digitálních službách (DSA), který byl přijat vloni v listopadu. Ten platí pro internetové giganty působící v Evropské unii (EU).

Sociální sítě zaplavil trend mafiánských manželek

Internet a PC

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Síť X je také pod drobnohledem

Nejnovější řízení s TikTokem není přitom ojedinělé. Před dvěma měsíci zahájila EK podobné řízení proti společnosti X, která byla dříve známá jako Twitter, kvůli obavám spojeným s odkazy na zavádějící obsah týkající se konfliktu v Gaze.

Od chvíle, kdy DSA vstoupil v platnost, rozeslala EK řadu dotazů velkým on-line platformám, včetně společnosti Meta Platforms, matky Facebooku a Instagramu. Prostřednictvím nich žádá informace o tom, jak tyto platformy chrání duševní zdraví mladých lidí a jak se staví k boji proti šíření nezákonného obsahu.

V případě nedodržení těchto pravidel mohou být společnostem uloženy vysoké pokuty, což zdůrazňuje závazek EU k prosazování těchto regulací.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o Akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a Akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Bič na internetové giganty. Akt o digitálních službách začíná fungovat

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám