Hlavní obsah

Na informatiku kladou od letošního roku větší důraz stovky škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahájit výuku podle nových učebních plánů s důrazem na informatiku by mohlo od letošního školního roku kolem 1700 škol, tedy přibližně dvě pětiny základních škol a gymnázií v Česku. Vyplývá to z informací, které poskytlo ministerstvo školství. V minulém školním roce se podle něj k novým vzdělávacím programům hlásilo kolem 880 škol. Dalších asi 1200 chtělo začít s modernizovanou výukou od září 2023. Údaje shromáždilo ministerstvo v průzkumu, který se konal v únoru a březnu a kterého se zúčastnilo 3843 škol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V ČR bylo loni podle statistik ministerstva školství 4238 základních škol a 363 gymnázií. Dotazník ohledně záměru škol zahájit výuku s důrazem na informatiku dostalo podle úřadu 4526 škol, z nich ho vyplnilo kolem 85 procent. Počet zahrnuje jak veřejné školy, tak soukromé či církevní.

Zahájení výuky podle nových učebních plánů, které se mají zaměřit na rozvoj dovedností spojených s digitalizací, plánovalo od letošního září 1725 škol, uvedlo ministerstvo. Jde zhruba o 38 procent škol, které se zapojily do průzkumu. Od loňského září deklarovalo podle úřadu modernizovanou výuku 879 škol, tedy kolem 19 procent. Od září 2023 nebo později chtělo s novými učebními plány začít 1239 škol, což je asi 27 procent těch, které se průzkumu zúčastnily. Z 638 škol se podle průzkumu nepodařilo odpověď získat.

V Česku chybí okolo 20 000 IT specialistů, o 40 procent víc než loni

Internet a PC

Modernizaci informatiky v takzvaných rámcových vzdělávacích programech (RVP), podle kterých školy vytváří své učební plány, schválilo ministerstvo pro základní školy na začátku roku 2021. Nově se má v informatice klást důraz hlavně na vyhodnocování informací, práci s algoritmy či programování spíš než na zpracování a způsob prezentace informací.

Školy mohly začít podle úprav učit od minulého školního roku, povinné to pro ně bude od 1. září 2023 ve všech ročnících prvního stupně a nejpozději o rok později na celém druhém stupni. Na změny v základních školách navázal úřad aktualizací vzdělávacích programů pro gymnázia, která mohou s novým rozvrhem začít od letoška a povinně musí změny zavést ve všech ročnících od září 2025.

Ministerstvo školství nyní připravuje také takzvanou velkou revizi vzdělávacích programů, která by měla být pro základní školy dokončena v příštím roce. Úpravy učebních plánů pro základní i střední školy slíbila vláda ve svém programovém prohlášení. Důraz by se měl podle kabinetu do budoucna klást na občanské vzdělávání, etickou výchovu, finanční a mediální gramotnost a kritické myšlení. Základní školy by podle revidovaných učebních plánů mohly učit od září 2024, povinně od roku 2025.

Reklama

Související články

Na trhu chybí 30 000 odborníků na počítače

Na trhu práce chybí v Česku podle personálních agentur 30 000 odborníků na počítače. Téměř čtyři z pěti firem tvrdí, že má problém obsadit volné místo ve svém...

Výběr článků

Načítám