Hlavní obsah

Většina smartphonů prodaných v Rusku pochází nyní z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dvě třetiny chytrých telefonů prodaných v Rusku od dubna do června byly čínské výroby. S odvoláním na oznámení největšího ruského prodejce elektroniky, řetězce M.Video-Eldorado, o tom informovala agentura Reuters. Ilustruje to podle ní, jak se invaze Moskvy na Ukrajinu odráží na spotřebitelském trhu země. Objemy prodeje chytrých telefonů v Rusku nicméně výrazně oslabují, vyplývá z dat ruského mobilního operátora MTS.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Několik velkých výrobců chytrých telefonů, včetně společností Apple a Samsung, pozastavilo po 24. únoru, kdy Moskva napadla Ukrajinu, prodej nových výrobků v Rusku. Finanční sankce a omezení letecké dopravy dopadly na dodavatelské řetězce a ruské maloobchodní společnosti a spotřebitelé se přeorientovali na Čínu, napsala Reuters.

"Celkový podíl čínských značek na ruském trhu se z hlediska prodeje chytrých telefonů neustále zvyšuje: z 50 procent v prvním čtvrtletí, na 60 procent v dubnu a více než 70 procent v červnu," uvedl prodejce spotřební elektroniky M.Video.

Americké sankce pomohly Číně posílit její výrobu čipů

Internet a PC

Řetězec dále informoval, že průměrná cena chytrého telefonu prodaného během dotčeného tříměsíčního období se meziročně snížila o čtyři procenta, protože ruští spotřebitelé se v souvislosti s ekonomickým poklesem kupují zboží s nižší cenou.

Společnosti Apple a Samsung zastavily prodej nových výrobků v Rusku po začátku invaze. Maloobchodní firmy využívají zásoby. Kreml rovněž přistoupil k tomu, že ruským společnostem umožnil dodávat některé výrobky, včetně chytrých telefonů, bez povolení držitele licence v rámci takzvaného "paralelního dovozu".

Celkově prodej chytrých telefonů v Rusku v porovnání s minulým rokem oslabuje. Například v květnu podle dat MTS meziročně klesl o 26 procent. Na vině jsou západní sankce a problémy v dodavatelských řetězcích.

Reklama

Související články

DJI končí v Rusku. A raději i na Ukrajině

Největší světový výrobce dronů, čínská firma DJI, oznámil, že dočasně přerušuje všechny své obchodní aktivity v Rusku a na Ukrajině. Společnost se tím zřejmě...

Výběr článků

Načítám