Hlavní obsah

Škola v USA zakázala dětem mobily. Takhle to dopadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlando

Když se jednoho zářijového odpoledne stovky studentů v americkém Orlandu vyhrnuly z budovy střední školy Timber Creek, aby si odpočaly a naobědvaly se, jejich přestávkový program byl naprosto analogový. Někteří seděli ve skupinkách a povídali si, jiní hráli raketový sport pickleball a k vidění nebyl jediný telefon. Ve škole je jejich používání zakázané, popisuje v reportáži deník The New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stát Florida letos na jaře přijal zákon, který od státních školských okrsků vyžaduje zavedení pravidel proti používání mobilů během vyučování. Vedení škol v okrese Orange, který zahrnuje Orlando, se ale rozhodlo zajít ještě dál. Žákům zakázalo telefony používat po celou dobu, kdy jsou ve škole.

Více než desítka studentů a rodičů z okresu v rozhovorech shodně uvedla, že snahu zakázat mobily ve vyučování podporují. Vůči přísnějšímu režimu zavedenému jejich školským okrskem však mají výhrady. Rodiče mají za to, že jejich děti by měly mít možnost spojit se s nimi mezi hodinami, děti zase celodenní zákaz vidí jako nespravedlivý a ponižující.

„Očekávají od nás, že budeme přebírat odpovědnost za své činy,“ řekla podle deníku NYT studentka posledního ročníku Sophia Ferraraová, která by chytrý telefon během přestávek potřebovala kvůli dálkovým kurzům spojeným s vysokoškolským studiem. „Ale pak nám vezmou možnost rozhodovat se a učit se odpovědnému chování,“ dodala.

Zákazy se množí. Školám v USA dochází trpělivost s mobily dětí

Mobil

Školy přitvrzují

Ve snaze odtrhnout mladé lidi od jejich telefonů přijímají čím dál drastičtější opatření státní školy napříč Spojenými státy. Zákonodárci a šéfové školských okrsků uvádějí, že přísná pravidla jsou zapotřebí, protože rozbujelé používání sociálních sítí ve školách ohrožuje vzdělávání dětí i jejich zdraví.

V některých školách žáci naplánovali a natočili útoky na své spolužáky, načež záběry nahráli na platformy jako TikTok a Instagram. Jiné aplikace jsou zase podle učitelů a ředitelů rušivým elementem, neboť navádí děti k neustálé komunikaci s kamarády během hodin. Zatímco na mnoha místech se zákazy zavádějí na úrovni okrsků, Florida nyní přichází s plošnou strategií.

Nový zákon v jihovýchodním státě od státních škol požaduje, aby studentům zakázaly používat mobily během vyučování a také jim znemožnily aktivity na sociálních sítích prostřednictvím školního internetového připojení. Kromě toho školám nařizuje informovat studenty o tom, „jak sociální sítě ovlivňují chování“. Na rozdíl od jiných školních norem přijatých za úřadování guvernéra Rona DeSantise našel zákon o telefonech podporu napříč politickým spektrem.

Viděli jsme hodně šikany. Měli jsme hodně problémů s tím, že studenti šířili nebo se snažili nahrávat věci, které se děly ve škole.
ředitel školy Timber Creek Marc Wasko

Pravidla zavedená se začátkem školního roku sítí škol v okrese Orange, který je osmým největším státním okrskem v USA, ilustrují, jak a proč některé školy své tažení proti telefonům stupňují. Floridští učitelé uvádějí, že během pandemie covidu-19 pozorovali sílící užívání mobilů mezi dětmi. Studenti na chodbách sotva zvedali oči od svých zařízení. Někteří tajně natáčeli své spolužáky a videa šířili skrze Snapchat a další aplikace.

„Viděli jsme hodně šikany,“ řekl ředitel školy Timber Creek Marc Wasko, který má na starosti asi 3600 dětí. „Měli jsme hodně problémů s tím, že studenti šířili nebo se snažili nahrávat věci, které se děly ve škole,“ pokračoval.

Teenageři dostávají na mobil stovky upozornění za den, ničí to jejich zdraví

Vztahy a sex

Trpělivost s používáním telefonů během hodin docházela i učitelům, jako je Lisa Rodriguezová-Davisová. „Vymykalo se to kontrole,“ shrnula svou zkušenost. Studenti se podle ní během vyučování prostřednictvím chatů domlouvali, že se potkají na toaletách, kde pak natáčeli taneční videa. „Říkám jim záchodové tiktoky,“ řekla.

Když v září nový zákaz vstoupil v platnost, pracovníci školy Timber Creek za první den zabavili studentům přes 100 telefonů, řekl ředitel Wasko. Poté počty konfiskovaných zařízení rychle klesly. Incidentů spojených s používáním mobilů, včetně případů šikany, podle Waska také ubylo.

„No jasně, je to skvělé,“ řekla o novém režimu Nikita McCaskillová, která učí občanskou výchovu. „Studenti jsou víc komunikativní a víc spolupracují,“ pokračovala.

Internet je nebezpečné hřiště. Co byste měli děti naučit?

Bezpečnost

Interakce se spolužáky

Studentka Peyton Stanleyová poznamenala, že díky zákazu jsou interakce se spolužáky autentičtější, neboť se tolik neodvíjejí od sebeprezentace na sociálních sítích, zároveň by se však ve škole cítila bezpečněji, kdyby mohla mít telefon neustále u sebe.

Další žáci zase mají pocit, že škola teď připomíná vězení, protože si musí dojít na recepci a požádat o povolení, chtějí-li například zavolat rodičům. Na dodržování zákazu zase dohlíží školní bezpečnostní pracovník, který o přestávkách projíždí areál na golfovém vozíku.

Zda potenciální přínosy zákazu používání telefonů převáží nad daní za omezení již tak omezených svobod studentů, není jasné. Zjevné však je, že takováto opatření otřásají akademickými a společenskými normami generace, která na mobilních telefonech vyrůstá.

„Představte si, že přístroj, který každý den používáte ke komunikaci s ostatními lidmi, je najednou pryč,“ řekla 13letá žačka Catalina. „Máte pocit úplné izolace,“ dodala.

Zákaz sociálních sítí

V USA probíhá nyní také velká debata o negativních dopadech sociálních sítí na děti. Několik amerických států se rozhodlo přijmout zákony, které mají omezit přístup dětí k sociálním sítím. Jako první se k tomuto kroku odhodlal Utah, a to už na konci března.

Podle nových pravidel musejí sociální sítě umožnit rodičům přístup k účtům jejich dětí a zakázat nezletilým používání sítí v době od 22:30 do 6:30. Dále musejí všichni obyvatelé Utahu, kteří chtějí používat sociální sítě, prokázat svůj věk. Tyto zákony mají vstoupit v platnost v březnu příštího roku.

K podobným omezením se přiklání i v dalších amerických státech, jako je Texas, Ohio, Arkansas nebo Louisiana, uvedla agentura AP.

Utah omezí dětem přístup k sociálním sítím. A nebude jediný

Software

Časové omezení na TikToku

Vědomi jsou si možných negativních dopadů koneckonců i provozovatelé samotných sociálních sítí. TikTok se proto rozhodl zavést časové omezení pro nezletilé. Aby si mladiství uvědomili, že tráví sledováním videí neúměrně dlouhou dobu, po 60 minutách v součtu za den jim bude aplikace nově zablokována po zbytek dne.

Mladší 18 let navíc budou dostávat „týdenní upozornění s rekapitulací času stráveného u obrazovky“. Stát by se tak mělo během nadcházejících týdnů, kdy bude vydána aktualizace TikToku, jak upřesnil server Gizmodo.

Jedním dechem je ale nutné dodat, že mladiství dostanou vlastní kód, díky němuž budou moci uzamčenou aplikaci opět odemknout. V nastavení navíc půjde hodinový limit zcela vypnout. V takovém případě se však po 100 minutách sledování videí zobrazí na telefonu výzva, aby si uživatelé nastavili vlastní časový limit.

Pokud budou chtít rodiče držet své neplnoleté ratolesti více zkrátka, budou moci díky párování zařízení v rámci rodiny nastavit omezení času na TikToku sami. Zároveň získají přístup k ovládacímu panelu s přehledem o používání aplikace.

Děti jsou na internetu lovná zvěř. Rizika ale hrozí i dospělým

Bezpečnost

Reklama

Související články

TikTok dostal v EU miliardovou pokutu

Čínská sociální síť TikTok dostala v Evropské unii pokutu ve výši 345 milionů eur (8,45 miliardy Kč) za to, že při zpracovávání osobních údajů dětí porušovala...

Výběr článků

Načítám