Hlavní obsah

Co děláte proti zneužívání dětí? Australané pokutovali síť X

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Pokuta ve výši 610 500 australských dolarů, tedy v přepočtu zhruba devět milionů korun, byla udělena v Austrálii síti X (dříve Twitter). Úřady ji vyměřily za to, že tato sociální síť nedostatečně informuje o svých opatřeních, které podniká v boji za potlačení šíření materiálů obsahujících sexuální zneužívání dětí. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Logo X na budově společnosti X (dřívější Twitter)

Článek

Podle australské legislativy totiž musí velké internetové platformy úřady pravidelně informovat o tom, jaké kroky podnikají k ochraně dětí na síti. Podle australského úřadu pro bezpečnost internetu společnost X na některé ze zaslaných otázek vůbec nereagovala, proto jí byla vyměřena milionová pokuta.

Představitelé sítě X se zatím oficiálně k vyměření pokuty nevyjádřili, upozornila agentura Reuters.

Výtky má úřad například i ke Googlu, této společnosti ale bylo namísto pokuty zasláno pouze „oficiální varování“. Pokuta bude následovat až ve chvíli, kdy americký internetový gigant nebude spolupracovat.

Na síti X nezablokujete už ani hulváty. Musk opět mění pravidla

Internet a PC

Absolutní svoboda slova podle Muska

Majitelem sítě X je od loňského podzimu americký multimiliardář Elon Musk, který sám o sobě prohlašuje, že je zastáncem „absolutní svobody slova“. Kvůli tomu se jeho právníci rozhodli minulý měsíc napadnout v Kalifornii zákon týkající se pravidel pro odstraňování nevhodného obsahu na internetu.

Podle právníků sítě X zákon „porušuje první dodatek americké ústavy, který chrání svobodu projevu“. Rok starý zákon si přitom klade za cíl stanovit pro internetové platformy jasná pravidla, jak proti nežádoucímu obsahu na internetu vystupovat. Vedle dezinformací tak například sociální sítě musí mazat i nenávistné projevy či obtěžující zprávy.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Elon Musk

Provozovatelé sítí mají také povinnost pravidelně hlásit, jak s problematickými zprávami nakládají. To podle Muskových právníků „neoprávněně zasahuje do ústavně chráněných rozhodnutí firem, jako je X“.

Demokratický poslanec Jesse Gabriel, který je autorem zákona, však za právní normou stále stojí. „Zaměřujeme se čistě na transparentnost. Zákon po firmách jednoduše požaduje, aby informovaly, zda a jak regulují obsah,“ konstatoval Gabriel.

„Jestliže síť X nemá co tajit, neměla by mít proti tomuto zákonu žádné námitky,“ doplnil poslanec podle serveru Fortune.

Musk bude bojovat za své uživatele. Půjde proti zaměstnavatelům

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám