Hlavní obsah

Situace je alarmující. Každých šest minut je v Londýně ukraden jeden mobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jen v loňském roce došlo v Londýně k odcizení 90 864 mobilních telefonů. V praxi to znamená, že v hlavním městě Velké Británie je ukraden v průměru jeden telefon každých šest minut, a to včetně nocí, víkendů a svátků. Upozornil na to server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skoro 70 procent všech krádeží v minulém roce bylo v Londýně spojeno právě s odcizením mobilních telefonů. Krádeže nejčastěji probíhaly tak, že zloději telefon ukradli majitelům přímo z kapsy, kabelky nebo stolu v restauraci či hospodě.

Počet těchto krádeží vzrostl meziročně o 27 procent. Server BBC poznamenal, že nejvíce jsou lidé ohroženi v turisticky oblíbených oblastech města. Na pozoru by se ale měly mít také děti, které jsou pro zloděje snadným cílem.

Britský deník The Guardian připomněl, že v souvislosti s krádežemi mobilů došlo i k několika násilným případům. Fyzické napadení přitom minimálně v jednom případě skončilo úmrtím oběti. Zaznamenána dokonce byla také situace, kdy lupič bodl těhotnou ženu do břicha, kvůli čemuž potratila.

Podvody na internetu tvoří téměř dvě třetiny kyberzločinů

Internet a PC

Apel na výrobce mobilů

Šéf londýnské policie Mark Rowley výrazně poukázal na to, že pomoci s bojem proti této kriminalitě by mohli i samotní výrobci mobilních telefonů.

„Praxe je v současnosti taková, že je možné ukradené mobilní telefony nově zaregistrovat a používat. To umožnilo vznik kriminálního trhu, který nejen v Londýně podporuje loupeže, krádeže a násilnou trestnou činnost,“ napsal v otevřeném dopise šéf londýnské policie Rowley.

Šéf londýnské policie nicméně apeloval také na samotné uživatele, aby byli na své mobily opatrnější. Například aby je nenechávali ležet v restauraci na stole.

Vedení města se setká s výrobci

Jak konkrétně by měli výrobci na londýnskou výzvu zareagovat, Rowley neuvedl. Teoreticky by se to ale dalo vyřešit nucenými zámky displeje, které nepůjde obejít ani smazáním telefonu, případně pevnou vazbou telefonního čísla ke konkrétnímu smartphonu.

Tato řešení by se ale ve výsledku pochopitelně dotkla také samotných uživatelů, například změna operátora by pro ně byla méně komfortní.

Vedení města a policie mají v plánu během podzimu uspořádat setkání s výrobci mobilních telefonů, na kterém budou diskutovat o společných strategiích na zvládnutí narůstajícího počtu krádeží.

Krádeží během léta přibývá. Hlídat chalupu a domácnost se dá i z mobilu

Testy

Reklama

Výběr článků

Načítám