Hlavní obsah

Prémiové mobily zlevnily o tisíce korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ušetřit klidně i několik tisíc korun je aktuálně možné při nákupu prémiových smartphonů. Prodejci nasadili atraktivnější cenovky, protože se snaží zbavit se skladových zásob před příchodem modernějších modelů.

Co umí chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro MaxVideo: Apple

 
Článek

Loňské vlajkové lodi přitom mají stále co nabídnout, pořád patří mezi ty nejvýkonnější modely na trhu. Pozadu proti letošním modelům nijak dramaticky nezůstávají ani v otázce kvality fotoaparátů či výdrže baterie.

I tak lze očekávat, že výrobci letos nasadí prakticky ve všech ohledech laťku zase o něco výše. Ještě před koncem prázdnin by své mobilní novinky měl ukázat jihokorejský Samsung, zkraje podzimu pak společnost Apple.

Výrobci se s vylepšenými smartphony budou patrně předhánět také na největším evropském veletrhu spotřební elektroniky IFA. Ten se bude konat v německém Berlíně hned zkraje nového školního roku. Dle očekávání na něm budou k vidění desítky nových přístrojů.

Nový mobil od Nokie snadno opravíte doma. Stojí čtyři tisíce

Mobil

Skládačky od Samsungu

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že nejmarkantnější slevy jsou u dražších přístrojů, u kterých se cenovka může vyšplhat klidně i na více než 20 000 Kč. Narazit na tisícové slevy je ale možné také ve vyšší střední třídě, tedy u telefonů za částky okolo 10 000 korun.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Výrazný propad cen je patrný u skládaček od Samsungu. Ceny modelu Galaxy Z Fold 4 začínaly ještě v březnu na 34 990 Kč, aktuálně se dá ale tento smartphone s ohebným displejem pořídit za 31 500 Kč. Menší Galaxy Z Flip 4 zlevnil ještě více, cena spadla během tří měsíců z 23 800 Kč na 17 277 Kč.

Modely z produktové řady Fold tak představují výkonné pracovní stroje, které si však díky vnějšímu displeji zachovávají poměrně kompaktní rozměry. Když potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše telefon otevřete a získáte v podstatě polohovatelný tablet. Jinak tomu není ani u nejnovějšího provedení Galaxy Z Fold4.

Flip4 skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu. Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky. Flip4 se snadno vejde i do opravdu malých kapes.

Nejnovější iPhony

I když si nejnovější iPhony 14 v oficiálním obchodě Applu stále drží stejnou cenu už od své loňské premiéry, v tuzemských obchodech se dají sehnat levněji. Průměrně telefony s logem nakousnutého jablka v posledních třech měsících zlevnily o dva až tři tisíce korun.

Například špičkový iPhone 14 Pro je tak nyní možné sehnat za 24 990 Kč místo 27 990 Kč. V oficiálním obchodě ale stále ještě u této základní 128GB varianty svítí cenovka 33 490 Kč.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 PlusVideo: archív výrobce

Nové iPhony 14 a 14 Plus stavějí na podobných součástkách jako loňské třináctky, totožný je také design. Vylepšení se týká pouze fotoaparátu a baterie.

Většinu novinek si Apple vloni schoval pro řadu Pro. Díky čipu Apple A16 Bionic citelně narostl výkon, poprvé se u iPhonů setkáváme také se 48megapixelovým senzorem, který doplňují další dva fotoaparáty – 12megapixelová ultraširokoúhlá kamera a teleobjektiv s trojnásobným zoomem.

Vyšší rozlišení využívají iPhony 14 Pro14 Pro Max k dosažení kvalitnějších momentek. Sdružují totiž čtyři pixely do jednoho, díky čemuž dosáhnou lepšího dynamického kontrastu a celkově prokreslenějších momentek. Fotky jsou podle zástupců Applu za horších podmínek dvakrát lepší než u předchůdce.

Foto: archív výrobce

Chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro Max

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 14 a 14 Plus

Fotomobil pro náročné

Atraktivnější cenovky nenabízejí pouze výběhové modely, ale také ty letošní. Například vlajková loď Xiaomi 13 Pro zlevnila od své premiéry na přelomu ledna a února z 29 990 Kč na 26 699 Kč. Jde přitom o jeden z nejlepších fotomobilů současnosti.

Tento telefon nabídne primární senzor Sony IMX989 o velikosti 1“, který by mohl novému smartphonu závidět kdejaký kompakt. Standardně totiž mají kapesní fotoaparáty menší snímače, což se bohužel negativně podepisuje na obrazové kvalitě – především míře šumu.

Hlavní senzor nabízí rozlišení 50 MPx a je napojen na objektiv se světelností f/1.9, zvládá natáčet videa v rozlišení 8K při 24 fps, případně 4K videa až s 60 fps. Na zadní straně modelu 13 Pro nalezneme dále 50Mpx teleobjektiv s ohniskem 75 mm, který nabízí 3,2násobné optické přiblížení. Kombinovaný zoom dosahuje až 70násobného přiblížení. Pro úplnost uveďme, že světelnost činí f/2,0.

Také třetí objektiv na zadní straně se chlubí rozlišením 50 MPx, dále pak světelností f/2,2 a ohniskem 115°, jde tedy o ultraširokoúhlý objektiv. Vepředu se pak nachází 32MPx kamera.

Xiaomi 13 Pro nezaostává za konkurenčními vlajkovými loděmi ani v otázce výkonu a výdrže. Vyzdvihnout si zaslouží také zakřivená obrazovka o velikosti 6,73“, která nabízí rozlišení 3200 × 1440 obrazových bodů.

Foto: archív tvůrců

Xiaomi 13 Pro

Atraktivnější cenovka

Za pozornost stojí rozhodně rovněž Nokia X30. Jasně totiž ukazuje, že atraktivnější cenovky mají také smartphony ze střední třídy. Konkrétně u tohoto modelu cena spadla od března z 11 990 Kč na aktuálních 10 200 Kč.

Srdcem telefonu je výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 695 5G, který bez problému utáhne náročnější hry, pokročilé aplikace nebo programy pro úpravy fotek. Na trhu jsou samozřejmě i výkonnější mobilní čipsety, kterými se chlubí právě dražší telefony. Naplno ale jejich potenciál využije málokdo.

Hlavní dominantou čelní strany je prostorný FullHD+ displej s úhlopříčkou 6,43 palce, který se chlubí 90Hz obnovovací frekvencí, technologií PureDisplay, integrovanou čtečkou otisků prstů a ochranným sklem Corning Gorilla Glass Victus.

Vyzdvihnout si zaslouží také fotoaparáty. Hlavní nabízí rozlišení 50 MPx a chlubí se optickou stabilizací, umělou inteligencí a vylepšeným nočním režimem. Pro pohodlné focení v omezeném prostoru pak poslouží 13MPx ultraširokoúhlý fotoaparát se záběrem 123˚.

Foto: archív výrobce

Nokia X30

Poptávka po smartphonech zůstává slabá, zlepšení v nedohlednu

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Mobilní telefony, Smartphony, Telefony Xiaomi

Reklama

Související články

Apple oblékl iPhony 14 do nové barvy

Společnost Apple v úterý večer ukázala novou barevnou variantu iPhonů 14 a 14 Plus. Žluté provedení budou mít obchodníci skladem již příští týden,...

Výběr článků

Načítám