Hlavní obsah

Poptávka po smartphonech zůstává slabá, zlepšení v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analytická společnost IDC původně odhadovala, že letos dojde v souvislosti s koncem pandemie k oživení trhu s chytrými smartphony. Nakonec ale analytici přiznali, že trh nejspíše ještě poklesne. Nově zveřejněné výsledky největšího čínského výrobce Xiaomi naznačují, že propad to může být poměrně významný.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Logo společnosti Xiaomi

Článek

Xiaomi je přitom v globálních statistikách třetím nejvýznamnějším hráčem na trhu, hned po prvním Samsungu a druhém Applu. Jeho podíl ale v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 23,5 % na 12,7 %, i tak si ale udržel stále třetí příčku.

Jedním dechem se však sluší dodat, že ztráceli také další výrobci – například Samsung meziročně o 18,9 % na tržní podíl 23,7 % a Apple o 2,3 % na rovných 18 %.

Z nově zveřejněných výsledků Xiaomi vyplývá, že podnik v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenal výrazný pokles tržeb o 18,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem. Celkové příjmy se vyšplhaly na částku 59,5 miliardy jüanů, což odpovídá přibližně 185 miliardám korun.

Trh počítačů se propadl o třetinu. A největší výrobce s ním

Hardware

Vyhlídky nejsou růžové

Překvapivě se však tržby společnosti Xiaomi téměř shodovaly s očekáváními analytiků, kteří předpovídali částku 59,43 miliardy jüanů. Čistý zisk se zvýšil o 13,1 procenta na 2,86 miliardy jüanů.

Navzdory ukončení přísných opatření kvůli covidu-19 se zatím čínská ekonomika nedočkala úplného oživení. Spotřebitelé jsou ve svých výdajích stále velmi opatrní.

IDC předpokládá, že celosvětový odbyt chytrých telefonů letos proti minulému roku klesne o 1,1 procenta na zhruba 1,19 miliardy přístrojů. Původně přitom výzkumníci odhadovali, že se letos globální dodávky smartphonů zvýší o 2,8 procenta.

Stoupající náklady a komplikace v podobě nevalné spotřebitelské poptávky nutí výrobce být ohledně roku 2023 opatrní
analytička IDC Nabila Popalová

Zhoršení výhledu odůvodnila IDC především „pokračující slabou poptávkou a přetrvávajícími makroekonomickými problémy“.

„Stoupající náklady a komplikace v podobě nevalné spotřebitelské poptávky nutí výrobce být ohledně roku 2023 opatrní. Přestože nyní konečně přicházejí pozitivní zprávy z Číny ohledně znovuotevírání tamní ekonomiky, přetrvává stále velká nejistota,“ komentovala aktuální vyhlídky analytička IDC Nabila Popalová.

Podle nejnovější zprávy se oživení poptávky očekává až v průběhu příštího roku, kdy by se měly dodávky zvýšit o 5,9 procenta. „Jsme však i nadále přesvědčeni, že v příštím roce se trh vrátí k růstu,“ doplnila Popalová.

Vyhlídky nejsou růžové. Odbyt smartphonů letos ještě klesne

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Telefony Xiaomi

Reklama

Související články

Xiaomi propustí tisíce zaměstnanců

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi propustí až 10 procent zaměstnanců. Firma, která měla koncem září 35 314 pracovníků, už v některých odděleních...

Výběr článků

Načítám