Hlavní obsah

Nerozbalený první iPhone se prodal v aukci za 1,4 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kousek mobilní historie si koupil neznámý dražitel v aukci na portálu lcgauctions.com, podařilo se mu vydražit ještě nerozbalený iPhone první generace. Sáhnout si ale kvůli tomu musel pořádně hluboko do kapsy, cena se nakonec vyšplhala až na 63 356,40 dolaru, tedy v přepočtu něco málo přes 1,4 milionu korun.

Foto: repro lcgauctions.com

Aukce prvního iPhonu

Článek

Karen Greenová, která telefon v aukci nabízela, si tak může mnout ruce. Model s kapacitou 8 GB se totiž v roce 2007 v obchodech nabízel za 599 dolarů (podle aktuálního kurzu 13 300 Kč). Zhodnocení za 16 let starý přístroj je více než slušné.

Pikantní na tom je, že Karen navíc za telefon nezaplatila ani korunu. Koupil jí ho přítel kvůli nové manažerské pozici. Ona sama ale v té době měla tarif od Verizonu, přičemž iPhone tehdy fungoval pouze v sítích AT&T. Právě kvůli tomu jej nikdy nevybalila.

První SMS na světě vynesla v aukci miliony. Výtěžek připadne uprchlíkům

Mobil

V minulosti se prodávaly nerozbalené iPhony první generace za vysoké sumy opakovaně. I kvůli tomu uvažovala Karen již dříve, že telefon prodá. Když viděla loňskou aukci, ve které se jeden takový exemplář prodal za 40 000 dolarů (888 500 Kč), už čekat nechtěla.

Svůj drahocenný telefon se rozhodla prodat i proto, že plánovala začít s podnikáním. Vyvolávací cenu stanovila na 2500 dolarů (55 500 Kč), celkem 27 nabídek ale nakonec vyšroubovalo finální částku na 24krát vyšší hodnotu – na již zmiňovaných 63 356,40 dolaru (více než 1,4 milionu korun).

Steve Jobs na scéně

Bylo to v úterý 9. ledna 2007 - tehdy spoluzakladatel Applu Steve Jobs ukázal světu vůbec první iPhone. Od té doby se z modelů s logem nakousnutého jablka postupně staly jedny z nejúspěšnějších smartphonů na celosvětovém trhu.

Ještě krátce před tiskovkou vůbec nikdo netušil, že se Apple chystá vstoupit do světa telefonů, do té doby se věnoval především počítačům, notebookům a kapesním hudebním přehrávačům.

Steve Jobs představuje iPhoneVideo: Apple

„Tři věci: iPod se širokoúhlým displejem a dotykovým ovládáním, revoluční mobilní telefon a průlomové internetové komunikační zařízení. To je iPhone,“ představil před 16 lety světu první jablečný smartphone Jobs.

Přístroj byl svým způsobem unikátní, a to hned v několika ohledech. Například na čelní straně se vyjímalo pouze jediné tlačítko. Veškeré ovládání bylo jinak zprostředkováno pomocí dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty. V době, kdy prodejům ještě kralovaly klasické tlačítkové modely, to byl vcelku odvážný krok.

Telefon s logem nakousnutého jablka navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Byla to drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Nešlo o první smartphone

Sluší se však zdůraznit, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

Přesto se Applu podařilo mezi konkurencí relativně rychle prosadit. Zavedení výrobci chytrých telefonů do té doby cílili na technické fajnšmekry, jimž nevadil někdy poněkud komplikovanější způsob práce s těmito zařízeními. Apple naopak svůj přístroj navrhl tak, aby byl přístupný i pro masového uživatele, pro něhož je intuitivní ovládání důležitější než možnost experimentovat s nastavením nejrůznějších funkcí.

Situace se zklidnila. Apple dodá nejlepší iPhony během několika dní

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPhone 7, iPhone SE (2016), iPhone 8, iPhone 6s, iPhone

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám