Hlavní obsah

Nové tarify i zajímavé akce. Operátoři lákají před létem na data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští operátoři se před létem předhánějí v tom, kdo zaujme zákazníky více. Vše se přitom točí okolo mobilních dat, která vycházejí v porovnání s dosavadními nabídkami levněji. Nabídky přitom necílí pouze na paušální zákazníky, ale také na majitele předplacených karet.

Foto: Profimedia.cz

Operátoři si evidentně uvědomují, že mobilní internet je v kurzu. Přizpůsobili tomu své nabídky. (Ilustrační foto)

Článek

Dokládá to nabídka Vodafonu, operátor začal od června lidem rozdávat data zadarmo. Získat je ale mohou výhradně majitelé předplacenek, nikoliv smluvní zákazníci s mobilním paušálem. Na trhu tak vznikl zajímavý paradox, lidem se více vyplatí dobíjet kredit na předplacence než mít uzavřenou smlouvu.

Lidé mohou až do 31. srpna získat vždy 5 GB dat měsíčně navíc. To jinými slovy znamená, že lidé i v rámci základního tarifu s 1,5GB datovým balíčkem rázem získají 6,5 GB dat. Takovou porci dat je možné získat v kombinaci s neomezenými SMS zprávami v síti Vodafonu za 119 Kč. Pokud lidé raději než SMS upřednostní neomezené volání v síti Vodafonu, zaplatí 139 Kč.

Dobíjení kreditu bude výhodnější než smlouva. Vodafone bude v létě rozdávat data

Mobil

Zakoupit je možné také SMS zprávy dohromady s neomezeným voláním v síti Vodafonu. Vyjde to sice na 299 Kč, ale lidé rovnou v základu získají 3,5 GB dat. I s letní akcí budou mít tedy dohromady k dispozici 8,5 GB dat.

Datový dárek 5 GB čeká totiž na všechny zákazníky, kteří využívají balíčky z kategorie Data+SMS nebo Komplet. Teoreticky je tak možné získat dokonce 15 GB dat za 399 Kč, a to včetně neomezených SMS zpráv v síti Vodafonu.

Paušál vyjde dráž

Pro srovnání, zákazníci se smlouvou zaplatí za 130 minut volání do libovolné sítě a 1 GB dat měsíčně 326 Kč. 250 minut volání se stejně velkým datovým balíčkem vyjde na 435 Kč.

Pokud lidé chtějí více dat, mohou sáhnout po tarifu s 6GB balíčkem, který se už pyšní neomezeným voláním a SMS zprávami do všech sítí. Ten však již vyjde na 653 Kč. Za stejnou sumu se dá mimochodem už pořídit u tohoto operátora také datově neomezené připojení, byť pouze s rychlostí 2 Mb/s.

Je pravdou, že u dražších tarifů získají lidé možnost volání do všech sítí, případně rovnou neomezená data. Ale i tak budou pro řadu lidí ceny předplacenek díky větší porci dat atraktivnější. Data navíc operátor nedává pouze k novým SIM kartám, ale i ke stávajícím. Není tedy nutné pořizovat nové telefonní číslo.

Nové tarify od O2

Především na data láká také společnost O2, byť na rozdíl od Vodafonu cílí na zákazníky s paušálem. Od června si mohou pořídit nové tarify NEO+, které se od dřívější nabídky odlišují především jednou zajímavou vychytávkou – službou Data naplno. Lidé si budou moci nad rámec svého datového balíčku aktivovat až pětkrát v měsíci na 24 hodin neomezené datování při maximální rychlosti připojení.

Ceny nových Neo+ tarifů startují na 599 Kč měsíčně. Za tuto sumu lidé získají neomezené volání i SMS zprávy a k tomu ještě 4 GB dat, využít neomezená data každý měsíc budou moci vždy třikrát v rámci služby Data naplno.

Nabídka za 749 Kč je prakticky totožná, avšak lidé získají v rámci tohoto paušálního tarifu 12 GB dat a možnost využít neomezená data pětkrát v měsíci.

O2 láká na nové tarify, pětkrát v měsíci rozdá neomezená data

Mobil

Funkci data naplno využijí zákazníci O2 také v případě, že zvolí tarify s neomezenými daty. U nabídek za 949 Kč a 1149 Kč totiž operátor omezuje rychlost na 10 Mb/s, respektive 20 Mb/s. Pětkrát v měsíci tak budou moci lidé surfovat neomezenou rychlostí.

V rámci neomezené rychlosti slibuje datový tok až 800 Mb/s. Ten je rovnou k dispozici po celý měsíc v nejvyšší tarifní nabídce, která vyjde na 1349 Kč. Případní zájemci za tuto sumu kromě neomezeného volání a SMS zpráv do všech sítí získají ještě balíček 300 volných minut pro volání do zahraničí.

Kdy budou lidé v rámci nových tarifů využívat neomezenou rychlost, je čistě na nich. Stačí v konkrétní den u svého telefonního čísla v aplikaci Moje O2 kliknout na nabídku „Chci data bezplatně“. Po kliknutí se neomezené datové přenosy aktivují na 24 hodin. Přímo v aplikaci lidé také vidí, kolikrát ještě mohou v daném měsíci Data naplno aktivovat. Operátor mimochodem tuto službu nabízí v případě potřeby i víckrát, vyjde ale na 49 Kč denně.

Limitovaná série SIM karet

T-Mobile si připravil pro nové i stávající zákazníky speciální nabídku předplacené SIM karty s obrovskou porcí dat. Za poplatek 300 Kč měsíčně mohou lidé prosurfovat každý měsíc 100 GB dat. Zvýhodněné SIM karty bude možné zakoupit však pouze během června.

Novou předplacenou SIM kartu naleznete výhradně v e-shopu operátora pod jménem Edice 100 GB dat. Případní zájemci za ni zaplatí 300 Kč, což je i cena balíčku za 100 GB dat. První takto velký datový balík přitom lidé získají zdarma. V praxi to pochopitelně znamená, že neplatí nic za SIM kartu, ale rovnou za balíček dat.

U limitované SIM karty vyjde 1 GB dat na 3 Kč, běžně to přitom bývá přes 40 Kč.

Díky této SIM kartě vlastně lidé zaplatí za 1 GB dat jen 3 Kč, běžně v paušálních tarifech přitom data vycházejí klidně i na více než 40 Kč za 1 GB. Při pohledu na nabídku T-Mobile totiž zjistíte, že za paušální datový tarif s 12 GB balíčkem dat u T-Mobilu zaplatíte 485 Kč.

100GB balíček dat nebude případným zájemcům fungovat pouze během letních prázdnin, ale i později – dokud si ho nezruší. Počítat musí pouze s tím, že se jim z kreditu bude každý měsíc ukrajovat 300 Kč.

Navíc při pravidelné obnově budou mít zákazníci každé 12. obnovení balíčku 100 GB zdarma. To jinými slovy znamená, že ročně je nevyjde tato SIM karta na 3600 Kč, ale pouze na 3300 Kč.

S výše zmiňovaným 12GB paušálním tarifem by přitom za rok zaplatili 5820 Kč a dohromady by získali pouze 144 GB dat za celých 12 měsíců. V případě akční předplacené karty mohou za rok v rámci zmiňovaných 3300 Kč vyčerpat dohromady 1200 GB dat.

Jen v Česku

Se SIM kartou je samozřejmě možné také telefonovat a posílat SMS zprávy, příliš se to ale nevyplatí. Minuta volání vyjde na 4,50 Kč, odeslání SMS zprávy je zpoplatněno částkou 1,90 Kč. Je tedy zřejmé, že nová SIM karta je primárně určena pro jedince, kteří chtějí především datovat a volání či SMS realizují také prostřednictvím datových aplikací.

Případní zájemci nicméně musí počítat s omezením datového balíčku pouze na Českou republiku. V zahraničí bude SIM karta také fungovat, ale data z balíčku není možné v rámci roamingu čerpat.

Snad jedinou vadou na kráse je, že zájem o limitovanou kartu je enormní. E-shop operátora pravidelně hlásí, že jsou karty vyprodané, T-Mobile nicméně neustále přidává další předplacenky do nabídky. Je však nutné pravidelně sledovat jeho internetový obchod, pokud chcete tuto výhodnou kartu ulovit.

V minulosti podobnou akční SIM kartu, kdy bylo možné získat 100 GB dat za pár stovek, nabízel také operátor O2. I tehdy šlo ale o limitovanou akci, lidé si tedy SIM karty od operátora nyní již pořídit nemohou. Pokud si SIM kartu koupili již dříve, mohou ji samozřejmě využívat i nyní.

O2 zdraží svou 100GB SIM kartu. Načasování nemohlo být horší

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám