Hlavní obsah

Apple nahrává překupníkům. Ceny brýlí Vision Pro šponují do absurdních výšin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino/Praha

Společnost Apple nabízí oficiálně své brýle Vision Pro pouze v USA a zatím nechce prozradit, kdy se situace ve zbytku světa změní. Tím tento technologický gigant paradoxně nahrává překupníkům, kteří šponují ceny brýlí na tuzemském trhu do absurdních výšin. Ceny přesahující hranici 100 tisíc korun nejsou ničím výjimečným.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

Brýle Vision Pro nejsou levné ani na americkém trhu, Apple si za ně naúčtuje 3499 dolarů. Podle aktuálního kurzu to odpovídá 81 840 Kč. Kdyby se brýle nabízely na tuzemském trhu, budeme si k ceně muset připočítat ještě DPH, a tak se snadno přiblížíme k hranici sto tisíc korun.

Překupníci, kteří na americkém trhu brýle koupí a přivezou je do Česka, však chtějí ještě více. Narazit je možné na inzeráty, ve kterých požadují 139 000 Kč. Profit jim tedy rozhodně zůstane, i kdybychom do ceny připočítali náklady na zpáteční letenku do USA.

Foto: Novinky

Nabídka brýlí Vision Pro na internetovém tržišti od překupníka v Praze

Apple odstartoval novou kapitolu. Brýle Vision Pro jsou venku

Hardware

V některých inzerátech v Česku se brýle s logem nakousnutého jablka nicméně nabízejí i za méně než sto tisíc korun. Pokud se překupníkům podaří obelstít kontroly a neplatit dodatečně clo a DPH, například když sami dováží brýle schované v kufru, pohybuje se jejich profit stále v řádu desetitisíců korun.

Případní zájemci, kterým nevadí ani přemrštěná cena od překupníků, musí počítat na českém trhu s dalšími omezeními. Tím, že Apple oficiálně brýle v tuzemsku nenabízí, nejsou na ně připraveny ani servisy. Případné opravy a reklamace tak mohou být velmi zdlouhavé a problematické.

Apple začal oficiálně prodávat brýle Vision Pro minulý týden v pátek 2. února. Kdy se nabídka rozšíří na další trhy, zatím americký výrobce neprozradil. Podle nepotvrzených informací se s prodejem v Evropě počítá až v příštím roce.

Je ale vcelku možné, že v tomto roce přijde již nějaká další generace brýlí od Applu, a tedy že se ta první vlastně ani v tuzemsku nabízet nebude.

Sofistikované funkce

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problémem není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Nové iPhony 15 zabraly, Apple zvýšil zisk i tržby

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám