Hlavní obsah

MWC 2024: Na stoly míří robotizované displeje, sloužit budou umělé inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Jen krátce před oficiálním startem největšího veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC), který se koná tradičně ve španělské Barceloně, ukázala jihokorejská společnost Integrit svůj nejnovější počin. Jmenuje se Stella a je to robotizovaný displej určený pro systémy umělé inteligence (AI). Zajistit by nám měl v praxi především intuitivnější povídání s AI.

Foto: archív výrobce

Robotizovaný displej Stella od společnosti Integrit

Článek

Integrit není ve světě robotů žádným nováčkem, jejich výrobě se věnuje již od roku 2015 – nejčastěji jde o produkty určené do komerční sféry. V rámci veletrhu MWC 2024 však tento jihokorejský výrobce ukazuje, že může zaujmout i uživatele v běžných domácnostech.

Stella by se totiž jednou mohla stát nedílnou součástí chytrých domácností, alespoň tedy podle vize Integritu. Jde v podstatě o robotizované rameno, na jehož konci je displej. Na první pohled to sice vypadá, že je obrazovka zaoblená, ve skutečnosti se zde ale ukrývá opravdu jen obdélníkový displej s širšími rámečky.

Sora zaplavuje sociální sítě. Další várka realistických videí

Software

Trh je omezený

„Vznik generativních platforem umělé inteligence, jako jsou ChatGPT, LLaMa a DALL-E, přinesl na trh umělé inteligence významné změny, zvýšil produktivitu a efektivitu v osobních službách a podnikovém prostředí,“ pochvaloval si velmi rychlý vývoj trhu v posledním roce generální ředitel společnosti Integrit Brian CS.

Podle něj je ale stále ještě omezený trh s elektronikou, která by mohla AI systémy efektivně využívat. „Čelíme nedostatku zařízení a metod pro připojení umělé inteligence na veřejných místech, v servisních prostorách a životních prostředích, kde skutečné společnosti komunikují se zákazníky,“ doplnil Brian CS.

„Od Stelly se v první řadě očekává, že bude alternativou, která spotřebitelům poskytne vysokou úroveň zážitku z umělé inteligence právě ve firmách,“ prohlásil šéf Integritu s tím, že prostřednictvím robotizovaného displeje je možné snadno vytvořit AI virtuální asistentku.

Foto: archív výrobce

Stella může fungovat jako virtuální asistentka

Přímo do zařízení je totiž možné napárovat již zmiňované chatboty a generátory obrázků od společností OpenAI či Meta Platforms.

Displej je pak přidělán na robotizovaném ramenu, aby se mohl různě natáčet za uživatelem a „věnovat mu pozornost“.

Integrace ve firmách, kde dochází ke kontaktu se zákazníkem, by však byla jen prvním krůčkem. Umělou inteligenci totiž budeme stále častěji využívat i v našich domovech. Stella by tak jistě našla uplatnění i v nich – mohla by sloužit jako virtuální kamarád nebo ovladač chytré domácnosti.

Detaily o tom, kdy bude novinka uvedena na trh a kolik bude stát, však zástupci společnosti zatím neprozradili.

Konkurence levná není

Vlastní „hlavu“ pro umělou inteligenci ukázala již minulý měsíc na veletrhu CES 2024 společnost WeHead. Tento unikátní přístroj však vypadá velmi děsivě, jak Novinky informovaly přímo z výstaviště v americkém Las Vegas.

Mluvící hlava od společnosti WeHead se napáruje na chatovací systém ChatGPT od OpenAI. Zatím však podporuje pouze vybrané jazyky, mezi kterými čeština není. Anglicky se ale domluvíte s chatbotem bez problémů. „Jaké jsou nejlepší restaurace v Las Vegas?“

Na jednoduchý dotaz, který jsme položili na výstavišti v Las Vegas, virtuální hlava začala okamžitě chrlit hromadu podniků, které bychom mohli navštívit.

Foto: archív výrobce

Mluvící hlava od WeHead staví na ChatGPT

Robotický hlas je velmi dobře srozumitelný, vybírat si přitom můžete mezi mužským a ženským zevnějškem – a logicky tedy i hlasem. Ten se velmi podobá Siri od Applu, „lidsky“ tedy rozhodně nezní. Praktické je to, že se hlasové odpovědi přepisují formou titulků na spodní části obrazovky. Vhod to přijde především ve chvíli, kdy nějakému slovíčku nerozumíte.

WeHead rovnou mluvící hlavu uvádí na trh. Levná hračka to ale rozhodně není, případní zájemci za tento výkřik moderní techniky zaplatí 4950 dolarů, což je v přepočtu více než 111 000 Kč. Zástupci společnosti přesto věří, že si jejich novinka najde cestu i do běžných domácností, nikoliv pouze do kanceláří velkých firem.

Foto: archív výrobce

Mluvící hlava od WeHead staví na ChatGPT

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

CES 2024: Umělá inteligence dostala vlastní tvář, vypadá děsivě

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám