Hlavní obsah

MWC 2024: Xiaomi láká na špičkový fotomobil. A levnějšího bratříčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC) startuje oficiálně v Barceloně až v pondělí. Někteří výrobci ale nechtěli čekat a první novinky ukázali již během neděle. To je i případ čínské společnosti Xiaomi, která se vytasila hned se dvěma prémiovými smartphony s číslovkou 14 v názvu.

Představení smartphonu Xiaomi 14 UltraVideo: archiv výrobce

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Premiéru si v neděli odbyly konkrétně smartphony Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Ultra. Výrobce se chlubí, že oba modely posouvají laťku o kus výše prakticky ve všech ohledech, velký důraz byl kladen především na kvalitu fotoaparátů, neboť novinky využívají optiku Leica Summilux.

Vrchol nabídky představuje Xiaomi 14 Ultra, tento smartphone má na zadní straně hned čtyři fotoaparáty s velkým rozsahem ohniskových vzdáleností od 12 mm do 120 mm. Jeho hlavní fotoaparát se pochlubí plynule měnitelnou clonou ƒ/1,63-ƒ/4,0, což v kombinaci s velkým jednopalcovým snímačem LYT-900 s dynamickým rozsahem až 14EV zaručuje dobrou kvalitu momentek i za špatných světelných podmínek.

Sestavu čtyř fotoaparátů doplňují plovoucí teleobjektiv Leica 75 mm, periskopický fotoaparát Leica 120 mm a ultraširokoúhlý fotoaparát Leica 12 mm. Pokročilá fotosoustava se dá samozřejmě použít také pro natáčení videí. Podporováno je rozlišení až 8K, a to při 30 snímcích za sekundu. Ve 4K je možné pořizovat až 120 snímků za sekundu a pětkrát zpomalený efekt, zoomovat je přitom možné v plném rozsahu.

Představení smartphonu Xiaomi 14Video: archiv výrobce

Foto: archív výrobce

Xiaomi 14 Ultra

MWC 2024: Největší mobilní veletrh klepe na dveře

Mobil

Speciální grip pro fotografy

Aby toho nebylo málo, Xiaomi odhalilo speciálně pro novou čtrnáctku v provedení Ultra speciální fotografický grip, který slouží zároveň jako pouzdro telefonu. Díky tomu se telefon drží velmi podobně jako klasický fotoaparát, pořizovat momentky je tak daleko snadnější.

Grip obsahuje dvoustupňovou spoušť, páčku zoomu, přizpůsobitelné tlačítko pro nahrávání videa a další vlastní ovládací kolečko. Funguje také jako externí nabíjecí baterie, která poskytuje výdrž 1500 mAh.

Foto: archív výrobce

Fotografický grip

Foto: archív výrobce

Fotografický grip

Menší a větší displej

Pořízené momentky si uživatelé mohou prohlédnout na 6,73palcovém AMOLED displeji s rozlišením WQHD+ (3200×1440 pixelů). Ten nabízí i vysoký jas 3000 nitů, díky čemuž by měl být dobře čitelný i na ostrém slunci. Vyzdvihnout si zaslouží také variabilní obnovovací frekvenci 1-120 Hz, která se však již pomalu i u konkurenčních vlajkových lodí stává standardem.

Obrazovka je kryta speciálním sklem Xiaomi Shield Glass, které je zakřivené na všech stranách a rozích. V praxi tak spojuje vizuální přitažlivost ploché obrazovky s hmatovou odezvou zakřiveného okraje. Odolné sklo doplňuje hliníkový rám a veganská kůže Xiaomi nano-tech na zadní straně.

Druhou odhalenou novinkou je smartphone Xiaomi 14, který je kompaktnější než provedení Ultra. Je to dáno tím, že u něj byla použita obrazovka s menší úhlopříčkou 6,36 palce.

Konkrétně jde o panel CrystalRes AMOLED s rozlišením 2670×1200 pixelů. Případní zájemci nicméně mohou stále počítat se špičkovým jasem 3000 nitů a variabilní obnovovací frekvencí 1-120 Hz.

Foto: archív výrobce

Xiaomi 14 Ultra

Foto: archív výrobce

Xiaomi 14

Špičkový výkon

Není překvapením, že velký důraz výrobce věnoval také výkonu svých nových vlajkových lodí. Modely Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Pro jsou tak poháněny špičkovou mobilní platformou Snapdragon 8 Gen 3, která se v mezigeneračním srovnání pochlubí 32% nárůstem výkonu procesoru a 34% snížením spotřeby energie, stejně jako 34% nárůstem výkonu grafického části a 38% snížením spotřeby energie.

Oba modely jsou navíc doplněny chladicím systémem Xiaomi IceLoop, který zajišťuje plynulost i při náročných scénářích, jako je nahrávání videa v 8K, hraní her či využívání umělé inteligence v reálném čase. Xiaomi 14 Ultra má dokonce chladicí systém dvojitý, Dual-Channel IceLoop má vyhrazený druhý tepelný kanál výhradně pro modul fotoaparátu pro plynulejší fotografování a natáčení videa.

Xiaomi 14 je poháněno baterií s kapacitou 4610 mAh, podporuje navíc 90W nabíjení HyperCharge a 50W bezdrátové nabíjení HyperCharge. Xiaomi 14 Ultra se pak pochlubí ještě větší 5000mAh baterií s 90W nabíjením HyperCharge spolu s novou 80W bezdrátovou technologií nabíjení HyperCharge.

Oba telefony využívají operační systém Android, který si společnost Xiaomi prostřednictvím nadstavby HyperOS upravila k obrazu svému. Tato platforma se kromě intuitivního uživatelského prostředí a svižné odezvy pochlubí nově i celou řadou prvků umělé inteligence (AI). Ty přijdou vhod při přepisu textů i úpravách fotografií.

Foto: archív výrobce

Xiaomi 14 Ultra

Zvýhodněná cena

Všechny odhalené mobilní novinky míří rovnou i do prodeje, k mání budou od pondělí. V případě Xiaomi 14 budou na výběr dvě různé varianty úložiště (12+256 GB, 12+512 GB), jejich doporučená maloobchodní cena činí 21 999 Kč a 24 499 Kč. K mání budou barevné varianty Black, White a Jade Green.

Xiaomi 14 Ultra se dodává s variantou úložiště 16+512 GB, doporučená maloobchodní cena nové vlajkové lodi činí 34 999 Kč. Na rozdíl od menšího bratříčka jsou k mání pouze barvy Black a White. Fotografický grip se nicméně prodává zvlášť, případné zájemce vyjde na 4999 Kč.

Na start prodejů si výrobce nicméně připravil již tradičně zajímavé akce. Od 26. února do 18. března tak bude možné zakoupit Xiaomi 14 s 512GB úložištěm o 2500 Kč levněji, tedy za cenu modelu s menší kapacitou. Ve stejném termínu pak bude možné k pokročilejšímu modelu Xiaomi 14 Ultra získat fotografický grip jako dárek.

Foto: archív výrobce

Xiaomi 14

Před lety to nevyšlo, přesto to zkouší znovu. Chystá se mobil s obří baterií

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Mobily Xiaomi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám