Hlavní obsah

Mobilní datový provoz je v době koronaviru stále na dvojnásobku

Praha

Největší tuzemský mobilní operátor T-Mobile zaznamenává ve své síti stále zvýšený mobilní datový provoz na dvojnásobku proti době před epidemií koronaviru. Objem hlasového volání je zhruba o 30 procent vyšší než běžně. Uvedl to technický ředitel T-Mobilu a Slovak Telekom Branimir Marić.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zvýšení provozu v mobilních sítích zapříčinil přesun velkého množství uživatelů k práci doma a také uzavření škol. Hlasový provoz narostl zejména na začátku vyhlášení nouzového stavu, kdy byl vyšší až o 60 procent.

Nárůst u mobilních dat z průměrných 300 až na více než 600 přenesených TB za den způsobila zejména nabídka neomezených dat 18. března pro koncové uživatele i firmy. Celkový počet uživatelů přesáhl 1,2 milionu, z toho 430 000 tvořily SIM koncových uživatelů.

Češi během karantény více surfují na mobilech. Zvedl se i počet hovorů

Mobil

Síť T-Mobilu podle Mariće výrazný nárůst objemu dat zvládla zejména díky rozsáhlým investicím do zvyšování kapacity sítě 4G v pásmu 800 MHz. V posledních třech letech T-Mobile do budování nových vysílačů investoval přes tři miliardy korun.

Internetový provoz v pevných sítích se během koronavirové karantény zvýšil o 25 procent a v současnosti je zhruba o deset procent vyšší, než byla běžná úroveň.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám