Hlavní obsah

Internet v mobilu mají jinde i desetkrát levnější. Ale Češi poslušně platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenom potraviny, drogerie nebo i nábytek stojí v Česku víc než v okolních zemích. Vyšší ceny platí Češi také za internet v mobilu – a nezřídka násobně více než jinde v Evropě. Platba za přenesený gigabyte mobilních dat u stejného operátora v tuzemsku vyjde i desetkrát dráž. Je tomu tak už léta. Operátoři ale setrvale tvrdí, že se nic zvláštního neděje, a úřady toho moc nezmůžou.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Třeba Vodafone nabízí v Česku balíček s neomezeným voláním a SMS s deseti gigabyty dat za 697 korun. Jenže v Rumunsku ten samý operátor nabízí s podobným balíčkem třikrát víc gigabytů v přepočtu za 171 Kč, i když bez datového roamingu. Jeden gigabyte tak vyjde na 5,70 Kč – dvanáctkrát levněji.

V Německu s vyššími mzdami je cena oproti Česku vyšší, ale tím také výčet končí. Ostatní země jsou levnější, Velká Británie desetkrát, Španělsko více než osmkrát.

Nejde ale jen o Vodafone, stejnou cenovou politiku razí i T-Mobile a O2. U prvního jmenovaného operátora vyjde český balíček na 146 korun za gigabyte, ale v Polsku je třikrát levnější, a v Rakousku dokonce více než desetkrát. Polovinu oproti Česku si za jeden gigabyte účtuje na Slovensku i O2.

Češi jsou ke svým operátorům loajální, více než pětina lidí už má neomezená data, odhalil průzkum

Ekonomika

V Česku 1300 Kč, jinde jen pětistovka

Právo a Novinky na tyto rozdíly poukazují už několik let, ale změna nepřichází. Ostatně jsou tomu už čtyři roky, co musela ve vládě skončit Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu za ANO. Tehdejší šéfka resortu, pod niž záležitost spadá, prohlásila, že si za drahá data mohou sami Češi, protože je moc nevyužívají. To už dávno není pravda, přesto jsou u nás ceny nastřelené jako jinde ne.

Dokládají to i dramatické rozdíly u tarifů s neomezenými daty neomezenou rychlostí. Třeba v Polsku si T-Mobile za takový tarif účtuje necelou pětistovku, za stejnou službu v Česku ale jeho zákazníci zaplatí 1340 Kč, tedy bezmála trojnásobek. V Rumunsku je ještě o stovku levnější než v Polsku.

Zatímco v tuzemsku si všichni tři operátoři účtují cenu v rozmezí 1307 až 1349 Kč, stojí data s neomezenou rychlostí ve zbývajících zemích kromě Slovenska a Irska méně než tisíc korun. Třeba i v domovské zemi Vodafone Velké Británii, ve Španělsku, Nizozemsku nebo Rakousku.

Anketa

Funguje podle vás v ČR neporušené konkurenční prostředí mezi mobilními operátory?
Ano
1,2 %
Ne
98,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17695 čtenářů.

Pokud ovšem nepotřebujete nejvyšší rychlost, je situace s výjimkou Polska vyrovnanější. I tak ale vyjdou data ostatních zemích levněji, i když tentokrát už „jen“ o pár stovek měsíčně.

Podle Českého telekomunikačního úřadu, který vychází z dat společnosti TechInsights, jsou tyto balíčky v Česku na průměru, když s DPH vycházejí na cenu kolem 900 korun.

„Není to ale průměrná cena na trhu, jde o levnější nabídku jednoho ze dvou největších poskytovatelů na území daného státu z loňského podzimu,“ upřesnila Právu mluvčí úřadu Tereza Meravá.

Úřad s regulací v Bruselu neuspěl

Úřad chtěl ceny na velkoobchodním trhu s mobilními daty už několikrát regulovat, ale naposledy v březnu to odmítla Evropská komise s tím, že ji nepřesvědčila argumentace, že tři mobilní operátoři v Česku jednají ve shodě, a tím tak dochází k omezování konkurence.

Regulátor se tak nyní podle Meravé zaměřuje na zlepšování podmínek pro virtuální operátory. „Velkoobchodní ceny za jeden megabyte pro ně za pět let klesly o sedmdesát až devadesát procent, z toho za poslední rok o jedenáct procent,“ sdělila Právu Meravá.

Velké naděje se také vkládaly do aukce na sítě 5G, kde se očekával vstup čtvrtého mobilního operátora. Podmínky aukce se ale v průběhu přípravy měnily, s čímž nesouhlasil tehdejší šéf telekomunikačního úřadu Jaromír Novák – a odstoupil. Dopadlo to tak, že čtvrtý operátor nakonec do Česka nedorazil.

Bič na vysoké ceny mobilního internetu? EK opět odmítla návrh ČTÚ

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám