Hlavní obsah

Bič na vysoké ceny mobilního internetu? EK opět odmítla návrh ČTÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise opět odmítla návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na regulaci velkoobchodního trhu s mobilními daty v České republice. To znamená, že se nezmění současná situace na trhu, kterou podle ČTÚ charakterizuje omezená konkurence a vysoké ceny mobilních telekomunikačních služeb.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

ČTÚ argumentoval tím, že tři dominantní mobilní operátoři v České republice, O2, T-Mobile a Vodafone, jednají ve shodě a tím brání vstupu dalších konkurentů, jako jsou virtuální mobilní operátoři. Tyto subjekty se prý nedokážou prosadit na trhu kvůli nevýhodným vstupním podmínkám.

„ČTÚ poukázal na fakt, že maloobchodní ceny mobilních telekomunikačních služeb jsou v České republice velmi vysoké. Virtuální mobilní operátoři podle úřadu nejsou schopni nabízet konkurenceschopné služby kvůli údajně nevýhodným vstupním podmínkám. ČTÚ proto navrhl označit všechny tři mobilní operátory, tedy O2, T-Mobile a Vodafone, za subjekty disponující společnou významnou tržní silou,“ stojí ve zprávě EK.

Česká drahota. Máme jedny z nejvyšších cen volání a dat v Evropě

Mobil

Evropská komise však neshledala dostatečné důkazy pro to, aby potvrdila společné dominantní postavení těchto tří operátorů na trhu. Komise tvrdí, že existují další regulační nástroje, které mohou situaci zlepšit, a proto nevidí důvod pro použití nejsilnějšího regulačního nástroje, kterým je navrhovaná regulace velkoobchodního trhu s mobilními daty.

ČTÚ však nadále trvá na tom, že současná situace na trhu brání zlepšení situace pro zákazníky a že je potřeba přijmout další opatření k omezení dominantního postavení tří operátorů na trhu.

„Jakkoliv si je ČTÚ vědom, že z hlediska kvality poskytovaných mobilních služeb a jejich dostupnosti si Česká republika nestojí špatně, bude i nadále věnovat pozornost cenové úrovni,“ slíbil úřad. V případě, že by se situace na trhu v následujícím období nezlepšila, hodlá úřad opětovně posoudit existenci předpokladů pro uplatnění regulace.

Nový šéf ČTÚ: V současnosti není možný vstup čtvrtého operátora

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám