Hlavní obsah

Zájem o volání neroste, v kurzu jsou především mobilní data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zájem o mobilní volání v posledních letech téměř přestal růst, naopak datový provoz nabral patnáctkrát až dvacetkrát rychlejší tempo. V roce 2021 Češi provolali 27 miliard minut, což byl meziroční růst o 3,6 procenta. Objem přenesených mobilních dat ve stejném roce však vzrostl meziročně o 52 procent. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za pět let od roku 2017 se přitom podle ČTÚ datový provoz zvýšil o 572 procent, zatímco mobilní volání vzrostlo jen o 25 procent.

Počet aktivních SIM karet se od roku 2017 zvýšil o 4,6 procenta na 14,9 milionu. Množství SIM pro komunikaci strojů a zařízení mezi sebou se zvýšilo o 42,5 procenta, tedy o 390 tisíc. V roce 2021 byl meziroční růst osmiprocentní. Celkově v roce 2021 připadalo 142 SIM karet na 100 obyvatel, o pět let dříve to bylo 135 SIM.

Průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu vzrostla v roce 2021 meziročně o 44 procent na 4,51 GB. U velkých síťových operátorů byl průměr 4,7 GB, u virtuálních to bylo o téměř tři GB měsíčně méně.

Přesně 3. dubna roku 1973 uskutečnil americký vynálezce Martin Cooper první hovor z bezdrátového telefonu. „Že nevíš, odkud ti volám?“ zeptal se tehdy Martin Cooper ze společnosti Motorola svého rivala Joela Engela z Bell Labs AT.

Martin Cooper a jeho Motorola DynaTac 8000×. Od té doby ušly mobily kus cestyVideo: AP

Z mobilů telefonujeme už 50 let. Jaká je čeká budoucnost?

Mobil

Stál na Šesté avenue a chystal se na tiskovou konferenci v hotelu Hilton, kde oznámil, že se mu povedlo uskutečnit první hovor mobilním telefonem v historii.

Tento hovor odstartoval vývoj telefonů. První mobil se pochopitelně se současnou generací telefonů nedá vůbec srovnávat. Vážil 794 gramů, měřil 33 centimetrů, nabíjel se deset hodin a baterie mu vydržela půl hodiny.

V roce 1991 se ve Finsku spustila první digitální mobilní GSM síť a poté se rozjela výroba a prodej digitálních mobilních telefonů.  V průběhu 90. let minulého století se telefony staly dostupnější a vývoj technologie nabral raketovou rychlost. V roce 1992 byla poslána první SMS zpráva.

Moderní smartphony

S nástupem nového tisíciletí se mobilní telefony staly stále výkonnějšími a všestrannějšími. Společnost Apple představila v roce 2007 první iPhone, čímž se začala psát nová kapitola v historii mobilních telefonů. Od té doby se smartphony staly běžným způsobem, jak komunikovat, pracovat, hrát hry a sledovat filmy.

V posledních letech se však vývoj mobilních telefonů začal zpomalovat, přičemž po trendu zmenšování začínají mobilní telefony opět nabírat na velikosti. Stále zdokonalují svůj výkon a zároveň se vynořují i nové technologie, jako jsou vylepšené skládací telefony, a nabízejí nové funkce, například rozpoznávání tváře, virtuální asistenti nebo i rozšířená realita.

Podle údajů operátora O2 před pěti lety byly nejvíce populární značky telefonů Samsung, Huawei a Xiaomi. V současnosti se Samsung i Xiaomi stále drží na špici, ale doplnily je iPhony. Počet jejich uživatelů se od roku 2018 zdvojnásobil.

Mobilní sítě 6G budou spuštěny už za pár let

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám