Hlavní obsah

Aktivní chlazení bez větráčku. Číňané ukázali budoucnost výkonných mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Na právě probíhajícím veletrhu Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně ukázala čínská společnost OnePlus zajímavý mobilní koncept, který ukazuje budoucnost extrémně výkonných smartphonů. Sériové výrobě přitom v současnosti vůbec nic nebrání.

Společnost OnePlus představila nový koncept smartphonu s kapalinovým chlazenímVideo: AP

 
Článek

Jak už samotný název napovídá, OnePlus 11 Concept vychází ze sériové jedenáctky, která si odbyla premiéru již před několika týdny. Proti standardnímu provedení však čerstvě odhalená novinka přidává především vylepšené chlazení a mírně odlišný design.

Nejzajímavějším prvkem nového telefonu je v porovnání s konkurencí právě chlazení. Nejvýkonnější mobily, které cílí zpravidla na hráče, totiž nejsou žádní drobečkové – na rozměrech se negativně podepisuje aktivní chlazení s ventilátorem.

Takové řešení sice zvládne uchladit i ty nejvýkonnější mobilní čipsety, ale větší tloušťka není pro uživatele příliš atraktivní. Například Asus to už před lety u svého herního ROG Phonu vyřešil tak, že větráček udělal externí, uživatelé jej nasazovali na tělo telefonu jen ve chvílích, kdy dlouho hráli.

Největší mobilní veletrh odhaluje novinky pro letošní rok

Mobil

Koncept od společnosti OnePlus ukazuje, že to jde dělat i jinak. Telefon se tak chladí kapalinou, jejíž proudění lze vidět na poloprůhledném zadním krytu. Připomíná to pulsující žíly v našem těle s tím rozdílem, že tekutina uvnitř mobilního zařízení má modrou barvu.

Chlazení se nazývá Active CryoFlux a podle testů výrobce zvládne ochladit telefon v průběhu hraní v průměru o 2,1 °C, díky čemuž hry běží při nepatrně vyšším snímkování. Při nabíjení je teplota nižší o 1,6 °C.

V pase má koncept smartphonu pouze 5,04 milimetru, pokud si tedy odmyslíme vystouplý ostrůvek s fotomobilem. Proti tomu tloušťka těch nejvýkonnějších mobilů současnosti se blíží jednomu centimetru.

Přestože by se OnePlus 11 Concept mohl začít klidně rovnou vyrábět, výrobce zatím žádné plány na sériovou výrobu neohlásil. V tuto chvíli není jasné ani to, kdy a za jakou cenu se v Česku začne prodávat sériová jedenáctka.

Reklama

Související články

Češi mají doma 12 milionů starých mobilů

Náš mobilní telefon bývá často plný osobních vzpomínek, a i když si pořídíme nový model, starého se většinou nezbavíme. Podle průzkumu projektu Remobil mají...

Nokia mění logo

Finský výrobce vybavení pro komunikační sítě páté generace (5G) Nokia mění logo. Firma chce, aby si ji lidé přestali spojovat s mobilními telefony, tedy...

Výběr článků

Načítám