Hlavní obsah

Prémiové smartphony od Samsungu dorazily do Česka. Nejlepší modely jsou vyprodané

Společnost Samsung rozdělila start prodejů svých vlajkových lodí z řady Galaxy S23 na dvě vlny, vybírat z kompletní nabídky nicméně mohou lidé až od pátku. Zájem byl každopádně už v rámci předobjednávek tak obrovský, že některé modely jsou nyní vyprodané. Platí to především pro vrcholná provedení.

Představení smartphonu Samsung Galaxy S23 UltraVideo: Novinky

 
Článek

Zájem o dražší modely je vcelku pochopitelný. V rámci předobjednávek totiž jihokorejský elektronický gigant nabízel modely s vyšší kapacitou úložiště za stejnou cenu jako modely s nižší kapacitou. Například Galaxy S23 Ultra s kapacitou 1TB bylo možné zakoupit za 39 499 Kč místo 44 999 Kč, 512GB verze pak vyšla na 34 999 Kč místo 39 499 Kč.

Právě po modelech s vyšší kapacitou se jen zaprášilo a jsou aktuálně vyprodané. Neplatí to přitom pouze pro vrcholné provedení S23 Ultra, ale také pro levnější modely S23+ a S23. Některé barevné varianty jsou nyní beznadějně vyprodané.

Tuzemští prodejci nicméně slibují, že by se situace měla změnit ještě před koncem února, kdy budou nové přístroje s větší kapacitou opět skladem. Ceny nových vlajkových lodí od Samsungu nyní startují na 23 499 Kč v případě Galaxy S23 (128GB), Galaxy S23+ je možné koupit od 29 999 Kč (256GB) a nejlepší Galaxy S23 Ultra už od 34 999 Kč (256GB).

Samsung odhalil tři prémiové mobily. Půjdou po krku iPhonům 14

Mobil

Tři různé velikosti

Galaxy S23 nabídne 6,1palcový displej, plusko pak 6,6palcový. Galaxy S23 Ultra je největší, má 6,8palcový displej. Nová řada S23 také jako první disponuje ochranným krycím sklem Corning Gorilla Glass Victus 2 s vylepšenou dlouhodobou trvanlivostí.

V těle modelu Ultra je opět integrován S Pen – speciální stylus, se kterým je možné ovládat dotykovou obrazovku i samotný telefon na dálku.

Potěšující je, že výrobce nepodcenil s ohledem na nárůst výkonu ani baterii, například model Galaxy S23 Ultra se chlubí akumulátorem s kapacitou 5000 mAh, díky němuž dokáže pohánět výkonnější fotoaparát než u modelu Galaxy S22 Ultra, aniž by se rozměry samotného telefonu zvětšily. Zvětšila se i chladicí komora, kterou nyní najdeme na všech telefonech řady Galaxy S23, a to znamená lepší a stabilnější výkon při dlouhém a náročném hraní.

Představení smartphonů Samsung Galaxy S23 a Galaxy S23+Video: Novinky

Špičkový výkon

Výrobce se pochopitelně zaměřil i na otázku výkonu. Novinky tedy staví na čipsetu Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy. Přepracovaná mikroarchitektura procesoru zvyšuje výpočetní výkon řady Galaxy S23 zhruba o 30 procent v porovnání s řadou Galaxy S22.

Výrobce se zaměřil také na kvalitu fotoaparátů. Platí to především o modelu Galaxy S23 Ultra, který se chlubí tím nejvyspělejším fotografickým systémem. Vůbec poprvé v řadě Samsung Galaxy tak model Galaxy S23 Ultra nabízí snímač s technologií Adaptive Pixel s výsledným rozlišením 200 megapixelů, který dokáže zaznamenat prakticky jakoukoliv situaci s velmi precizní přesností. K souběžnému zpracování obrazu ve vysokém rozlišení v několika úrovních používá technologii zvanou pixel binning.

Podle výrobce telefon dovede pořizovat povedené momentky prakticky za jakýchkoliv světelných podmínek. K dispozici jsou i vylepšené funkce pro noční fotografování a natáčení. Šum, který u mobilů tak často znehodnocuje fotografie pořízené ve slabém světle, opraví algoritmy digitálního zpracování obrazu s využitím umělé inteligence. Ta zvládne vylepšit detaily i barevné odstíny.

Důraz byl kladen i na selfie fotoaparáty. Vůbec poprvé jsou na čelní straně použity senzory s technologií Super HDR, rychlým automatickým ostřením a vyšší záznamovou frekvencí, která narostla ze 30 na 60 obr/s.

Foto: archív výrobce

Rodina nových chytrých telefonů od Samsungu. Zleva Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ a Galaxy S23

Pokročilé fotografické nástroje a funkce

K dispozici jsou i pokročilé fotografické nástroje a funkce. K nim patří například aplikace Expert RAW, ta umožňuje ukládat fotografie souběžně ve formátech RAW i JPG jako u profesionálních zrcadlovek, ovšem bez rozměrné a těžké výbavy.

Ve složitějších světelných podmínkách můžou kreativní jedinci experimentovat s vícenásobnou expozicí, v režimu Astrofotografie se zase můžou těšit na skvělé záběry Mléčné dráhy či jiných objektů na noční obloze. Příslušné hodnoty lze nastavit přímo v prostředí fotoaparátu v aplikaci Expert RAW, kterou si majitelé modelů Galaxy S23 můžou nově stáhnout. Nové možnosti ovládání fotoaparátu najdeme i na chytrých hodinkách Galaxy Watch5 v aplikaci Camera Controller, díky níž se dá například přímo na hodinkách zoomovat.

Během nahrávání videozáznamů v ultravysokém rozlišení 8K rychlostí 30 snímků za sekundu lze nastavit širší úhel záběru, takže záznamy vypadají zcela profesionálně. K dispozici je navíc nová funkce 360 Audio Recording, která ve sluchátkách Galaxy Buds2 Pro vytváří prostorový zvuk. Vyzdvihnout si zaslouží také optický stabilizátor obrazu (OIS) fungující ve všech směrech.

V modelech Galaxy S23+ a Galaxy S23 se dočkala vylepšení i samotná fyzická podoba fotoaparátu. Odstraněna byla obruba objektivů, která byla v minulosti často kritizována.

Fotoaparát, displej a S Pen. Jak se měnily vlajkové lodi Samsungu

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Češi mají doma 12 milionů starých mobilů

Náš mobilní telefon bývá často plný osobních vzpomínek, a i když si pořídíme nový model, starého se většinou nezbavíme. Podle průzkumu projektu Remobil mají...

Výběr článků

Načítám