Hlavní obsah

Češi mají doma 12 milionů starých mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš mobilní telefon bývá často plný osobních vzpomínek, a i když si pořídíme nový model, starého se většinou nezbavíme. Podle průzkumu projektu Remobil mají Češi doma v šuplících 12 milionů vysloužilých mobilů. K recyklaci jich stále odevzdávají jen velmi malé množství.

Foto: archív výrobce

Nokia 8110 (ilustrační foto)

Článek

„Starší přístroje si také necháváme v záloze pro případ, že budeme potřebovat telefon náhradní. Dalším důvodem je, že vlastně nevíme, co s ním máme dělat,“ řekl Právu ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti operátora T-Mobile Martin Orgoník.

„Dále máme obavy ze zne­užití citlivých dat, která v telefonu mohou být. Tato obava pramení často z toho, že nevíme, co se s telefonem děje potom, kdy ho odneseme na místo k tomu určené,“ uvedl Orgoník.

Nový přístroj každé tři roky

„Ze zkušenosti víme, že mnozí si mobilní telefony nechávají, protože věří, že mají ještě nějakou cenu a bude je někdo moci ještě využít. Realita je ovšem taková, že tyto přístroje jsou často již nepoužitelné z důvodu závad a mladší generace si obvykle stejně vyprosí nové modely. Důvodem ale může být i prostá nostalgie,“ sdělila Právu mluvčí Vodafonu Charlota Dědková.

Mobilní data máme stále dražší než jinde v Evropě

Internet a PC

Mobily totiž obsahují velké množství osobních vzpomínek i v podobě SMS zpráv, videí a fotografií. Lidé si schovávají ale i několik generací přístrojů včetně tlačítkových.

První mobily se u nás začaly prodávat v roce 1991, kdy tehdejší operátor Eurotel spustil síť NMT.

Češi mobily obměňují velmi často. „Podle našich odhadů to je asi každé tři až 3,5 roku,“ sdělil Právu Miloš Polák z Remobilu, který se specializuje na recyklaci mobilů.

Denně se v Česku prodá na 8,5 tisíce telefonů, přičemž průměrná cena jednoho prodaného kusu činí 8800 korun.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) má vlastní mobilní telefon 98,8 procenta Čechů z každé věkové kategorie starší 16 let, přičemž nejmenší podíl (skoro 93 procent) připadá na lidi, kteří dosáhli 75 let.

„Zajímavější je sledovat rozdíly ve vlastnictví chytrých telefonů. Zatímco ve věku 16 až 24 let má smartphone přes 99 procent Čechů, u seniorů se tento poměr zastavuje na 14,5 procenta,“ upozornil Tomáš Odstrčil, analytik projektu datové žurnalistiky Evropa v datech.

Anketa

Máte doma starý mobil?
Ano, jeden
13,3 %
Ano, dva
16,6 %
Ano, tři a více
62 %
Ne
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8376 čtenářů.

Lze je recyklovat

Potřeba mnohých lidí, zejména mladých, mít neustále moderní chytrý telefon ovšem zatěžuje životní prostředí. Na každého obyvatele Česka připadá až 15,7 kilogramu elektronického odpadu ročně a více než desetinu z něj tvoří právě mobilní zařízení. Vysloužilé telefony lze přitom odevzdat k recyklaci, ať už u prodejců elektroniky, nebo operátorů.

Češi ale tuto možnost téměř vůbec nevyužívají. Podle T-Mobilu se operátorům k recyklaci vrací méně než procento prodaných telefonů. „Hodláme se na tento problém více soustředit a zvyšovat povědomí o tom, co dělat se zařízením poté, co doslouží,“ uvedl Orgoník. Dodal, že T-Mobile připravil osvětovou kampaň s názvem Zrecyklujtel.

Podle dat Deutsche Telekomu se nejedná jen o problém Česka. Shromažďování nevyužívaných zařízení je zvykem ve všech 36 zemích světa, kde společnost působí.

Mobily jsou jednou ze základních složek elektronického odpadu, jehož celosvětový objem vychází podle dat z roku 2019 na 53,6 miliardy kilogramů materiálu, který by se dal recyklovat a znovu využít. „Ve skutečnosti si ale tímto procesem projde pouze 17 procent vyhozené elektroniky,“ doplnil Orgoník.

Na každého Čecha podle něj připadá 15,7 kilogramu elektronického odpadu ročně. Za jediný rok Česko vyprodukuje zhruba 11 kilotun elektronického odpadu jen z telefonů a malých IT zařízení, mezi která patří i navigace, kalkulačky, routery či tiskárny.

Obrovské rezervy

„Povědomí je už určitě větší, ale stále máme jako společnost v tomto tématu obrovské rezervy. Kromě snižování naší vlastní ekologické stopy se proto se zaměřujeme na šíření osvěty a motivaci pro zákazníky, aby svá vysloužilá zařízení recyklovali nebo nabízeli k dalšímu využití,“ řekla Právu Dědková.

Vodafone za obchodní rok 2021/2022 k dalšímu využití či recyklaci poskytl 128 086 kusů elektronických zařízení.

„Vysloužilá elektrozařízení mohou lidé v našich prodejnách vracet už od roku 2005. Peníze z recyklace poté investujeme do projektů Nadace Vodafone, které podporují technologie s pozitivním společenským dopadem, například aplikace Záchranka, Echo nebo Bright Sky,“ dodala Dědková.

Rusko se s mobily a daty vrací do devadesátek. Nokia a Ericsson odcházejí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám