Hlavní obsah

Kdo je Satoši Nakamoto? Tvůrce bitcoinu je i po 15 letech neznámý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výročí bitcoinu si většinou připomínáme od ledna 2009, právě v tomto měsíci totiž byly první virtuální mince vytěženy. Historie první kryptoměny se ovšem začala psát už dříve, 31. října 2008 publikoval článek anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto a na jeho základě bitcoin následně vznikl – a poté i další kryptoměny.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Článek nesl název „A Peer-to-Peer Electronic Cash System“ a popisoval pokladní systém, který je založen na tzv. P2P sítích, ve kterých spolu komunikují přímo jednotliví klienti, respektive uživatelé.

Dokument je dodnes dostupný on-line (v angličtině), ve 12 bodech se v něm přesně popisuje, jak celá technologie blockchainu funguje. Blockchain je decentralizovaná databáze transakcí mezi několika subjekty.

Právě Satoši Nakamoto bitcoin tedy vytvořil. Dodnes se však neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. O dva roky později za autora bitcoinu označil Sahil Gupta amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska. Ten jeho tvrzení popřel.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Miliardář Elon Musk

Bitcoiny za 40 milionů korun

Vůbec prvních padesát bitcoinů bylo vytěženo o pár měsíců později, konkrétně 3. ledna roku 2009 v 19:15. Tehdy jen málokoho napadlo, jak velkou cenu bude tato kryptoměna mít. Pět desítek bitcoinů by totiž podle současného kurzu mělo hodnotu bezmála 40 milionů korun.

Kdo prvních pět desítek bitcoinů vytěžil, se přitom také stále neví.

Přijde růst, nebo pád? Kurz bitcoinu ovlivňuje více faktorů

Internet a PC

Pořídit bitcoiny je možné v současnosti poměrně jednoduše, převodem peněz z bankovního účtu nebo platbou v hotovosti. Pro druhý zmiňovaný způsob jsou k dispozici tzv. BTC automaty, jde o obdobu tradičních bankomatů, které se v Česku množí doslova jako houby po dešti.

Na internetu je pak možné koupit bitcoiny v různých směnárnách, kterých je měsíc od měsíce více. V těchto specializovaných směnárnách jsou k dostání také další virtuální měny. Dodejme, že kurzy si směnárny určují samy, takže rozdíly mezi jednotlivými nabídkami se mohou pohybovat i v řádech tisíců korun.

Podle specializovaného serveru CoinMarketCap, který monitoruje několik desítek kryptoměnových směnáren, se v úterý odpoledne bitcoin obchodoval v průměru za 791 024 Kč. Letošní rok nejznámější kryptoměna na světě odstartovala na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Jak se těží bitcoiny?

Stále nové mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Původně mohli bitcoiny těžit lidé i doma na svých PC, výpočty jsou ale v současnosti tak náročné, že výkon obyčejných PC na to prakticky nestačí. V různých koutech světa se proto staví celé farmy výkonných strojů, které jsou určeny výhradně k těžbě.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Navzdory vysoké volatilitě se dá říci, že popularita bitcoinů neustále roste. V tuzemsku i zahraničí se totiž stále častěji setkáváme s touto virtuální měnou jako s regulérním platidlem. V zahraničí se dají za bitcoiny koupit domy, automobily, ale je možné jimi zaplatit například i školné. Nejznámější kyberměnu přijímají také někteří tuzemští prodejci.

Pozor na těžařské viry

Výhody bitcoinu jsou nepopiratelné, existují ale také stinné stránky. Kromě vysoké volatility je řeč o počítačových pirátech. Ti totiž velmi často šíří po internetu škodlivé kódy, prostřednictvím kterých dovedou těžit virtuální měny i bez vědomí majitele. Zatěžují tedy nadměrně výkon napadené sestavy. Tyto záškodníky označujeme jako těžařské viry.

Důležité je tak dodržovat běžné bezpečnostní postupy, například nepoužívat stejná hesla na e-mail a na peněženku. Vhodné je také používat dvoufaktorové ověření, při kterém je při platbách požadován ještě navíc PIN.

Island láká díky své levné elektřině těžaře bitcoinů

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin se stále drží vysoko. A není jediný

Bitcoinu se podařilo po více než roce prolomit v minulém týdnu 800tisícovou hranici. Dramatický pád následně nepřišel, nejznámější kryptoměna na světě se stále...

Výběr článků

Načítám