Hlavní obsah

Bitcoin se stále drží vysoko. A není jediný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoinu se podařilo po více než roce prolomit v minulém týdnu 800tisícovou hranici. Dramatický pád následně nepřišel, nejznámější kryptoměna na světě se stále obchoduje za nejvyšší sumy z celého letošního roku. Vysoko se drží také další kryptoměny, například ethereum. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před měsícem se bitcoin obchodoval podle serveru CoinMarketCap za 644 732 korun. Už v polovině října ale začal kurz růst a byla postupně pokořena nejprve 700tisícová a následně 800tisícová hranice.

Nejvyšší hodnota letošního roku byla zaznamenána minulý týden ve čtvrtek, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 815 794 Kč. I aktuální kurz 806 389 Kč patří k těm nejvyšším za poslední rok a půl, právě za takovou částku se bitcoin obchodoval v pondělí odpoledne.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Bitcoin dál raketově roste, pokořil hranici 800 tisíc korun

Internet a PC

„Cena bitcoinu nebyla tak silná od loňského května, když byla na cestě dolů ze svého historického maxima. Stoupající trajektorie vycházela z dalšího nadšení ze zpráv souvisejících s ETF, které trh nadále posilovaly, přičemž ve čtvrtek dosáhla cena svého vrcholu,“ komentoval vývoj Simon Peters, eToro analytik kryptotrhů.

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Chystaný Bitcoin Spot ETF by mohl přinést na trh s kryptoměnami miliardy dolarů.

Datová analytická společnost CryptoQuant odhadla, že pokud emitenti, kteří požádali o zařazení bitcoinového ETF, vloží do ETF pouhé 1 % svých spravovaných aktiv, na trh by mohlo přibýt přibližně 155 miliard dolarů (3,58 bilionu Kč).

Rekord bitcoinu je 1,4 milionu

Pro úplnost dodejme, že letošní rok nejznámější kryptoměna na světě odstartovala na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Podle serveru CoinMarketCap se nechala ovlivnit raketovým růstem bitcoinu i celá řada dalších kryptoměn. Například ethreum mělo přesně před měsícem hodnotu 38 844 Kč, v pondělí odpoledne to bylo už 42 396 Kč. Minulý týden ve čtvrtek se kurz vyšplhal dokonce až na 43 515 Kč.

„Ethereum v uplynulém týdnu také zaznamenalo zisky, i když v mnohem menším měřítku než bitcoin,“ doplnil Peters.

Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Češi v září nakoupili kryptoměny za 250 milionů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám