Hlavní obsah

Japonsko vyšetřuje Google. Za úplatu měl tlačit svůj prohlížeč i vyhledávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Americká internetová společnost Google se stala terčem vyšetřování v Japonsku. Zaměřil se na ni místní antimonopolní úřad JFTC kvůli podezření ze zneužití dominantního postavení na trhu ve vyhledávání. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že Google čelí podobným vyšetřováním i v dalších státech.

Foto: Reuters

Logo společnosti Google

Článek

Některé detaily z vyšetřování zveřejnil japonský antimonopolní úřad na svých oficiálních webových stránkách. JFTC vadí především to, že Google měl údajně nabízet výrobcům chytrých telefonů finanční kompenzace za to, že nebudou spolupracovat s konkurenčními internetovými vyhledávači, tedy že ve svých zařízeních budou defaultně nabízet primárně vyhledávač Google Search.

Dohody se podle obvinění měly týkat také webového prohlížeče Chrome či obchodu s aplikacemi Google Play.

Konkrétně měl Google vracet výrobcům přístrojů s Androidem část svých tržeb za to, že nebudou nabízet ve svých mobilech a tabletech konkurenční aplikace a vyhledávání.

Jedna pokuta za druhou. Moskva chce po Googlu další miliony

Internet a PC

„Kvůli tomu panuje důvodné podezření, že svými kroky na trhu vyhledávacích služeb Google vylučuje obchodní činnost konkurentů a omezuje obchodní činnost svých obchodních partnerů,“ prohlásil podle agentury Reuters na tiskové konferenci k celému případu jeden ze zástupců JFTC.

Zdůraznil přitom, že problém podle něj netkví v dominantním postavení Googlu na trhu, ale v tom, jak ovlivňuje hospodářskou soutěž.

„Dosud jsme nicméně nepotvrdili žádnou nezákonnou činnost,“ zdůraznil zástupce JFTC s tím, že celý případ je teprve na začátku.

Během vyšetřování bude japonský antimonopolní úřad shromažďovat všechny informace týkající se případu, a to včetně názorů a zkušeností externích stran i samotných uživatelů.

Vyšetřování v EU i USA

Agentura Reuters připomněla, že Japonci se na Google zaměřili poté, co se americká internetová společnost stala kvůli svým praktikám terčem vyšetřování také v Evropské unii, USA a dalších státech.

Google zatím vyšetřování JFTC oficiálně nekomentoval.

USA žalují Google kvůli zneužívání dominantního postavení

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám