Hlavní obsah

Jedna pokuta za druhou. Moskva chce po Googlu další miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevský soud ve čtvrtek opět pokutoval společnost Google. Americký internetový gigant má zaplatit tři miliony rublů (710 000 Kč) za to, že nesmazal informace, které ruské orgány podle agentury TASS označily za „nedůvěryhodné“. Stejně jako v minulých případech, kdy padla pokuta, šlo o informace týkající se války na Ukrajině.

Foto: Reuters

Logo Googlu

Článek

Nejnovější pokuta se týká platformy YouTube. Google se provinil tím, že z tohoto video serveru neodstranil určitá videa týkající se „lživých informací o průběhu konfliktu na Ukrajině a také nelegálního průniku do střežených objektů, což může ohrozit zdraví a životy jednotlivců“.

Ruské úřady již v minulosti Googlu vyměřily několik pokut v celkové výši několika desítek miliard rublů. „Stránka YouTube záměrně podporuje šíření zavádějících informací o vývoji speciální vojenské operace na Ukrajině. Diskredituje tak ozbrojené síly Ruské federace,“ burcoval již dříve ruský cenzurní úřad Roskomnadzor.

Vše vyvrcholilo tím, že Google vyhlásil vloni v červenci v zemi bankrot. Zástupci firmy to zdůvodnili tím, že ruské úřady obstavily její bankovní účet, čímž jí znemožnily provádět veškeré platby. Google ale i přesto dostává v zemi, která napadla Ukrajinu, další a další pokuty.

Google dostal v Rusku pokutu 21 miliard rublů. Bankrotu navzdory

Internet a PC

Spor gradoval

Moskva a Google byly v dlouhodobém sporu. Roskomnadzor americké firmě vyměřoval opakovaně milionové pokuty za obsah, který je v zemi považován za nelegální. Pokuty padaly ještě předtím, než ruská armáda 24. února loňského roku napadla sousední Ukrajinu.

S invazí na Ukrajinu ale celý spor ještě vygradoval. Google totiž zablokoval v souvislosti s válkou na Ukrajině na videoplatformě YouTube ruská média financovaná státem.

Zkraje loňského dubna pak Roskomnadzor rozhodl o tom, že Google nesmí v zemi inzerovat své služby. Obvinil také platformu YouTube, kterou Google vlastní, že porušuje zákon, když záměrně zveřejňuje údajně zkreslené informace o „vojenské operaci“ na Ukrajině a diskredituje tím ruskou armádu.

Následně byl zablokován i zpravodajský agregátor Google News (Zprávy Google). Ten se do hledáčku cenzurního úřadu dostal poté, co přestal zobrazovat zprávy televize RT, dříve známé jako Russia Today, zpravodajského serveru Sputnik nebo ruské tiskové agentury TASS.

Rusko pokutovalo Reddit i Wikipedii. Kvůli válce na Ukrajině

Internet a PC

Reklama

Související články

Rusko zablokovalo přístup k webům CIA a FBI

K webům americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) se již nemohou připojit lidé z Ruska. Tamní úřady přístup...

Výběr článků

Načítám