Hlavní obsah

Útočiště pro těžbu bitcoinů? Vypínání internetu Kazachstánu uškodilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan

Reputaci Kazachstánu jako útočiště těžby bitcoinů uškodilo vypínání internetu při nedávných protestech. Tvrdí to někteří velcí těžaři, na které se dnes odvolává agentura Reuters. Jejich znepokojení ještě umocňují obavy z regulace. Někteří proto zvažují odchod z této středoasijské země, která je globálně druhým největším centrem těžby bitcoinů.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Takzvaný hashrate, tedy ukazatel výkonnosti bitcoinových sítí, začátkem ledna celosvětově klesl přibližně o 13 procent. Právě v té době byla mimo provoz datová centra v Kazachstánu, která se využívají při těžbě bitcoinů.

Nepokoje v Kazachstánu propukly 2. ledna jako nenásilné protesty proti zdražení pohonných hmot, později ale dav zaútočil i na vládní budovy v několika městech. Režim prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva nakonec masové demonstrace krvavě potlačil, když povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji a požádal Rusko a další postsovětské státy o vojenskou pomoc.

Napjatá situace v Kazachstánu tlačí kurz bitcoinu dolů

Internet a PC

Už jsou zase on-line

Většina těžařů kryptoměn v Kazachstánu je nyní znovu on-line, uvedl Alan Doržijev z Národní asociace blockchainového průmyslu a datových center v Kazachstánu. Tato asociace zastupuje čtyři pětiny tamních legálních těžebních společností.

Čtyři z velkých kazachstánských těžařů, které oslovila agentura Reuters, se i po obnovení provozu internetu obávají dalších problémů. Vedle státní regulace čekají, že se oni sami nebo jejich klienti začnou ohlížet po možnosti působit v jiných zemích.

Těžař Vincent Liou, který kvůli levné energii přemístil provoz svého podniku z Číny do Kazachstánu, kvůli změně prostředí zvažuje další přesun, tentokrát do Severní Ameriky nebo do Ruska. „Nyní vyhodnocujeme situaci. Předpokládám, že část výpočtů ponecháme v Kazachstánu a část přesuneme do jiných zemí,” řekl.

Druhé největší centrum

Kazachstán se loni stal druhým největším centrem tohoto digitálního odvětví po Spojených státech. Po zásahu Pekingu proti tomuto segmentu přilákal Kazachstán příliv těžařů a rezervací datových center z Číny coby někdejší světové jedničky v tomto odvětví.

Loni v srpnu se Kazachstán podílel na celosvětovém hashrate 18 procenty. V dubnu, před regulačním zásahem v Číně, podíl tohoto středoasijského státu činil osm procent.

Kazachstánské těžební farmy většinou pohánějí stárnoucí uhelné elektrárny. Těžaři donutili tuto bývalou sovětskou republiku elektřinu dovážet a omezovat domácí dodávky, píše Reuters.

Kazachstánská vláda nyní zkoumá, jak zdanit a regulovat toto z velké části podzemní odvětví, které je v zahraničním vlastnictví. V loňském roce vláda oznámila, že hodlá zasáhnout proti neregistrovaným těžařům, kteří podle odhadů mohou spotřebovávat dvakrát více energie než ti oficiálně registrovaní.

V úterý ráno se bitcoin obchodoval za 42 016 dolarů, což odpovídá 901 260 Kč. Za posledních 24 hodin tak vykazoval pokles zhruba o dvě procenta.

Blýská se na lepší časy? Bitcoin pomalu posiluje

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám