Hlavní obsah

Instagram a Facebook testují předplatné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Twitter se rozhodl zpoplatnit ověřované účty již loni, letos pomalu ke stejnému kroku přistupuje konkurenční společnost Meta Platforms. Ta v neděli oznámila, že zavádí předplatné na Facebooku a Instagramu, byť zatím pouze v Austrálii a na Novém Zélandu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak upozornila agentura Reuters, zmiňované dva trhy si Meta vybrala jako testovací. Pokud ale půjde vše podle plánu, rozšíří se systém předplatného do celého světa.

V současnosti se nabízí ověření v balíčku dohromady pro Instagram i Facebook, případné zájemce vyjde měsíčně na internetu na 11,99 dolaru (265 Kč). Na mobilních zařízeních s Androidem od Googlu či Apple iOS však lidé zaplatí více, konkrétně 14,99 dolaru (332 Kč). Meta si tak kompenzuje poplatky, které si obě společnosti z provedených plateb strhávají.

Lidé se při objednání předplatného budou muset ještě prokázat průkazem totožnosti, načež získají u svého profilového obrázku modrou ikonu. Součástí služby má být také zvláštní ochrana, aby se za ověřenou osobu nemohl vydávat někdo jiný.

Modrá ikona za 200 Kč měsíčně. Twitter spustil nový systém předplatného

Internet a PC

Meta masivně propouští

Majitel Facebooku a Instagramu hledá nový zdroj příjmů v době, kdy si velké technologické podniky utahují opasky. Meta už loni na podzim oznámila, že musí propustit více než 11 000 lidí, což představuje zhruba 13 procent pracovní síly této společnosti.

„On-line obchodování se vrátilo k dřívějším trendům. Zároveň makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních pobídek způsobily, že naše příjmy jsou mnohem nižší, než jsem očekával,“ uvedl v otevřeném dopisu zaměstnancům generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg.

V loňském roce šlo podle agentury Reuters o jedno z nejmasovějších propouštění napříč celým technologickým trhem. „Spletl jsem se a přijímám za to zodpovědnost,“ sypal si Zuckerberg popel na hlavu za to, že lépe neodhadl situaci na trhu již dříve.

Technologické podniky prochází brutální dietou. PayPal hodlá propustit 2000 lidí

Internet a PC

Twitter prošel dietou

K masivnímu propouštění se odhodlal kvůli špatným ekonomickým výhledům loni na podzim jakožto nový ředitel Twitteru také Elon Musk. Tato sociální síť zaměstnávala 7500 lidí, postupně se ale pracovní síla zeštíhlila podle Muska na 2300 zaměstnanců.

Server televize CNBC minulý měsíc informoval, že situace je ještě horší – Twitter na plný úvazek zaměstnává pouze 1300 lidí, včetně asi 550 programátorů. CNBC také uvedla, že na dovolené je nyní kolem 75 z 1300 zaměstnanců společnosti. Televize se přitom odvolávala na interní záznamy.

Twitter se snaží nedostatek financí řešit také prostřednictvím předplatného. Služba Blue, v rámci níž mohou získat uživatelé modrou ikonu, vyjde případné zájemce měsíčně na osm dolarů (177 Kč). Majitelé přístrojů od Applu zaplatí 11 dolarů (244 Kč), neboť Musk není ochoten akceptovat poplatek odváděný americkému počítačovému gigantu za využívání jeho obchodu. Místo toho tedy cenu zvýšil, aby tyto peníze Applu zaplatili samotní uživatelé.

Twitter čeká nejvýraznější změna od jeho vzniku

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám