Hlavní obsah

Technologické podniky prochází brutální dietou. PayPal hodlá propustit 2000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Americký poskytovatel platebních služeb PayPal Holdings plánuje v příštích týdnech zrušit zhruba 2000 pracovních míst, což odpovídá asi sedmi procentům jeho celkové pracovní síly. Firma to oznámila na svých internetových stránkách. Připojila se tak k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagují na zpomalování hospodářského růstu.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šéf podniku Dan Schulman uvedl, že PayPal se musí přizpůsobovat obtížným makroekonomickým podmínkám a měnícím se potřebám zákazníků. Slíbil, že odcházející zaměstnanci dostanou štědré odstupné.

Mnohé technologické podniky zažívaly za pandemie covidu-19 silný růst, v poslední době se však dostaly pod tlak kvůli zhoršujícím se hospodářským vyhlídkám. Akcie společnosti PayPal v loňském roce ztratily zhruba 60 procent své hodnoty.

Analytik Moshe Katri ze společnosti Wedbush podle agentury Reuters uvedl, že PayPal se nyní podobně jako další technologické firmy připravuje na zpomalení ekonomiky. Podle Thomase Hayesy z firmy Great Hill Capital technologické podniky v době pandemie nabíraly příliš mnoho zaměstnanců a nynější racionalizace pracovní síly podpoří jejich ziskové marže.

O práci přijdou tisíce lidí. Propouští IBM i SAP

Internet a PC

Philips, IBM, Microsoft a řada dalších

Například nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips tento týden oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

V minulém týdnu zase o masovém propouštění informovaly další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dá výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) hodlá propustit 3900 lidí.

Místa ruší v reakci na zhoršené hospodářské vyhlídky i další technologičtí giganti. Například Microsoft již dříve avizoval, že zruší 11 tisíc pracovních míst, majitel Googlu dokonce 12 tisíc. Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Meta, Twitter, HP a řada dalších.

Vyhlídky nejsou růžové. Propouštět bude i Spotify

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft propustí 10 tisíc zaměstnanců

Americká softwarová společnost Microsoft ve středu oznámila, že plánuje letos propustit asi 10 tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly....

Majitel Googlu propustí 12 tisíc lidí

Pár dní po tom, co softwarová společnost Microsoft oznámila, že propustí na 10 tisíc zaměstnanců, učinil podobný krok také další technologický gigant,...

Výběr článků

Načítám