Hlavní obsah

Internet zaplavuje po smrti Alžběty II. písmeno F

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Smrt Alžběty II. oplakává také internet, řada uživatelů se s nejdéle vládnoucí britskou panovnicí loučí po vzoru legendární počítačové hry Call of Duty. Na sociálních sítích i v diskuzích na nejrůznějších webech se tak často objevuje pouze písmeno F. Nejde však rozhodně o projev neúcty.

Alžběta II. na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Doba se zrychluje, o tom není pochyb. Při úmrtí nějaké významné osobnosti jsme se řadu let setkávali na sítích se zkratkou RIP či R.I.P., což v latině znamená Requiescat in pace a anglicky se překládá jako Rest in peace – tedy odpočívej v pokoji.

V posledních letech se ale především mladší generace vyjadřuje ještě stoičtěji, pouhým jedním písmenem F, v některých případech bez jakéhokoliv doplnění či vysvětlení.

Význam nalezneme ve hře Call of Duty, kde v jedné scéně stačilo stisknout právě klávesu F, aby hráčova postava přistoupila k rakvi a rozloučila se s nebožtíkem.

Děkujeme. Britský tisk se loučí s královnou

Zahraniční

Ukázka ze hry Call of DutyVideo: archív tvůrců

Foto: repro Facebook

Písmeno F v jednom z příspěvků o Alžbětě II. na sociální síti Facebook

I když to může vypadat jako projev neúcty, zpravidla se hráči touto cestou loučí s významnými osobnostmi vcelku pravidelně, a to v tuzemsku i zahraničí. V Česku bylo na sítích písmeno F hojně využíváno například po úmrtí zpěváka Karla Gotta v roce 2019.

Britská královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let. Novým panovníkem Spojeného království se stal její syn Charles, dosavadní princ z Walesu. Ponese jméno Karel III.

Po smrti Karla Gotta zaplavilo diskuze a sociální sítě písmeno F

Karel Gott
Foto: Novinky

Písmeno F v příspěvcích na sociální síti Facebook

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám