Hlavní obsah

OBRAZEM: Svět se měnil, královna Alžběta II. zůstávala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Britů si dnes už nepamatuje jiného panovníka. Panovnice, která usedla na trůn v roce 1952, byla pro mnohé jistotou, která se nemění. Svět se sice vyvíjel, na britském trůnu ale až do čtvrtka seděla Alžběta II.

Foto: ČTK/AP, Profimedia.cz

Královna Alžběta II. v roce 1953 po korunovaci britskou královnou

Článek

Elizabeth Alexandra Mary Windsorová se narodila v roce 1926. Když ji šťastná matka Elizabeth představila veřejnosti, ještě netušila, jaký osud její dceru čeká.

Když byl v roce 1937 korunován její otec, princ Albert, na krále Jiřího VI., bylo malé Alžbětě 11 let a stala se první následnicí trůnu. Malá dívka si korunovaci patřičně užívala, aniž by kdokoliv včetně jí samotné tušil, že svého otce vystřídá na trůnu tak bolestně brzo.

Foto: ČTK/AP

Čerstvě narozená Alžběta v náručí zdravotní sestry na snímku z roku 1926, v popředí se usmívá matka malé princezny.

Foto: ČTK/AP

Jedenáctiletá Alžběta na snímku z roku 1937 vedle svého otce, krále Jiřího VI.

Během druhé světové války získala královská rodina na popularitě díky rozhodnutí neopustit Britské ostrovy, i když mnozí navrhovali králi a jeho rodině emigraci do Kanady.

V roce 1945 se pak následnice trůnu připojila k Ženskému pozemnímu pomocnému sboru jako mladší důstojnice Elizabeth Windsorová. Cvičila se v řízení a údržbě vojenských nákladních vozidel a dosáhla funkce mladší velitelky. Odtud pocházela i její láska k řízení a automobilům obecně.

Foto: Profimedia.cz

Mladá následnice trůnu v armádě (rok 1945)

Životní láska. Tak by se dal popsat vztah Alžběty II. a prince Philipa, i když nebylo jejich manželství vždy idylické, nakonec oba rozdělila až smrt. I když mu to bylo ze začátku silně proti srsti, princ Philip přijal vedlejší roli královského chotě a manželku vždy podporoval.

Foto: Profimedia.cz

Novomanželé Alžběta a Philip kynou jásajícím davům. Psal se rok 1946.

Foto: ČTK/AP, Profimedia.cz

Alžběta s manželem Philipem

Britská královna zažila celkem během své vlády 15 ministerských předsedů. Tu poslední, Liz Trussovou, jmenovala jen pár dní před svým skonem.

A ministerští předsedové to nemohli být rozmanitější – od Winstona Churchilla, který zpočátku považoval mladou panovnici za příliš nezkušenou, přes Margaret Thatcherovou, která provedla v zemi nutné reformy, jež však přivedly zem do občanských nepokojů, až po Tonyho Blaira, labouristu, který nebyl přímo republikánem, ale jeho vztah k monarchii byl přinejmenším odměřený.

Foto: Profimedia.cz

Jako královna zažila 15 ministerských předsedů. Na snímku z roku 1992 je s pěti z nich. Zleva Margaret Thatcherová, Harold Wilson, John Major, Edward Heath a Jim Callaghan

Největší kritice čelila Alžběta po smrti snachy, Lady Diany, v roce 1997 Nešťastné manželství s princem Charlesem (dnes králem Karlem III.) bylo jedním z největších skandálů britské monarchie, veřejnost navíc stavěla Dianu do protikladu se zkostnatělou monarchií, kterou symbolizovala právě královna.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. a princezna Diana očekávají státní návštěvu. Pro mnohé se královna stala symbolem staré monarchie a Diana byla svěžím větrem.

V roce 2005 se princ Charles podruhé oženil. Jeho životní láska Camilla Parker-Bowlesová nebyla zpočátku v královské rodině příliš vítána. Jak se vyjádřila Lady Diana v dnes již legendárním rozhovoru: „V manželství jsme byli tři.“

Do svatby však bylo vše zapomenuto. Letos navíc královna vyjádřila své přání, aby Camilla byla po nástupu Charlese na trůn titulována jako královna.

Foto: Profimedia.cz

Druhá svatba prince Charlese v roce 2005

Pozornost veřejnosti se brzy upnula zejména na dospívající královnina vnoučata, prince Williama a Harryho. A v posledních letech i na pravnoučata, která dobyla srdce nejen královny, ale i celé Británie.

Foto: ČTK/AP, Profimedia.cz

Královna Alžběta II. se synem Charlesem, vévodkyní z Cambridge Kate a jejími dětmi Louisem a Charlotte

Reklama

Výběr článků

Načítám