Hlavní obsah
Online

Apple odhalil čtyři nové iPhony 15. A to není všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý večer v 19:00 středoevropského času se v americkém Cupertinu koná velká tiskovka společnosti Apple, na které se odhalují nové produkty s logem nakousnutého jablka. Novinky.cz přinášejí z akce on-line reportáž.

Živě: Apple představuje nové produktyVideo: Apple

 
Článek

Co přesně bude k vidění, tajil Apple do poslední chvíle. Ani pár desítek minut před začátkem tiskové konference nedokázal nikdo s jistotou říci, jaké novinky budou na akci k vidění.

Dosavadní úniky ale pojednávaly shodně o tom, že prim budou hrát hned čtyři nové iPhony 15. To se nakonec opravdu potvrdilo! K vidění ale byly také nové chytré hodinky Apple Watch.

Konec on-line přenosu

Vážení čtenáři, slavnostní akce společnosti Apple skončila. Děkujeme za pozornost.

Tim Cook na závěr

Závěr tiskovku končil opět Tim Cook, který zrekapituloval všechny představené novinky. Během slavnostního večera se ukázaly chytré hodinky Watch Series 9 a Watch Ultra 2 i čtyři nové smartphony z řady iPhone 15, konkrétně základní modely iPhone 15 a 15 Plus, dále pak pokročilé modely iPhone 15 Pro a 15 Pro Max.

Předprodej nových iPhonů 15 odstartuje již tento pátek. Ceny budou přitom nižší než u loňských čtrnáctek:

Nové iPhony 15 mají nižší cenovky. Předprodej odstartuje v pátek

Trojlístek fotoaparátů

Na zadní straně jsou hned tři fotoaparáty. Největší novinkou je použití nového zoom objektivu, který zvládá až pětinásobné přiblížení. Předchozí iPhony 14 Pro nabídly pouze trojnásobný zoom.

Hlavní senzor se pyšní rozlišením 48 MPx, sekunduje mu zmiňovaný 12MPx teleobjektiv a 12MPx širokoúhlý fotoaparát.

Samozřejmostí je možnost natáčet 4K videa, a to až při 60 snímcích za sekundu.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Rychlejší přenosy přes USB

Stejně jako základní iPhony bude mít také edice Pro USB-C konektor. U iPhonů 15 Pro a 15 Pro Max však Apple použil výkonnější USB čipset, který umožní „dosud nevídané přenosové rychlosti“, jak slíbili zástupci technologického gigantu na akci. Na reálné zkušenosti z praxe si ale samozřejmě budeme muset ještě počkat.

Nejlepší procesor na mobilním trhu

Zástupci Applu se pochlubili, že nové iPhony 15 Pro a 15 Pro Max budou mít zcela nový čip Apple A17 Pro, který staví na 3nm architektuře. V praxi by mělo jít o nejvýkonnější mobilní čipset na světě, výkon tedy bude logicky vyšší než u základních patnáctek.

Vylepšená grafika zase osloví hráče, nabídne hardwarovou podporu ray tracingu. V praxi tak budou oba telefony schopny reálnějšího vykreslování světel, stínů a odrazů v jednotlivých scénách hry. To je funkce, kterou se chlubí například i herní laptopy.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro

Změna ovládání

Uživatelé iPhonů byli léta zvyklí používat přepínač na boku ke ztišení iPhonu. Apple jej ale u nejnovějších iPhonů předělal na tzv. Action Button – tlačítko, u kterého si můžete navolit, co bude dělat. Snadno tak můžete opět ztišit zvuky, ale zároveň i rozsvítit svítilnu či spustit asistenční služby systému.

Titan v hlavní roli

Ty nejlepší smartphony od Applu se nyní chlubí titanovou konstrukcí. Šasi smartphonů je tak pevnější a lehčí než u předchůdce. Americký technologický gigant díky tomu mohl také ztenčit rámečky okolo obrazovky.

Apple iPhone 15 Pro

Na řadě jsou iPhony 15 Pro! Edice Pro bude k dispozici ve dvou provedeních, iPhone 15 Pro nabídne 6,1palcový displej, iPhone 15 Pro Max pak 6,7palcovou obrazovku. Rozměry jsou tedy stejné jako u základních patnáctek.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Šikovné vychytávky

Nové iPhony 15 přinášejí celou řadu dalších šikovných vychytávek. V USA uživatelé využijí novou funkci Roadside Assistance, která navazuje na vloni představenou funkci Emergency SOS – zprávy posílané přes satelit. Roadside Assistance slouží pro přivolání odtahové služby, když jste mimo signál, což je v USA mezi městy celkem častý problém.

Patnáctky s chlubí také novým UWB čipem, díky kterému je možné využít NFC přenosy pro snadné sdílení obsahu mezi dvěma iPhony na větší dosah. Patnáctky zvládají až trojnásobnou vzdálenost. Využít tuto funkci můžete přes Find My i k hledání přátel v davu, když se ztratíte na nádraží nebo koncertě.

Vyšší výkon, nový konektor

Nový procesor Apple A16 Bionic přímo zpracovává fotky a video, posílený je i Neural Engine, jader je šest – dvě na výkon, čtyři na efektivitu. To by se mělo pozitivně podepsat na výdrži, Apple slibuje výdrž „po celý den“.

Potvrzeny byly dřívější spekulace o tom, že iPhony 15 dostanou nový konektor. Dosavadní rozhraní lightning bylo nahrazeno univerzálnějším rozhraním USB-C.

Nařízení Evropské unie, podle kterého musí všechny nové smartphony využívat výhradně rozhraní USB-C, bylo schváleno již v loňském roce. V platnost vstoupí nicméně až v příštím roce. Apple se přesto rozhodl použít USB-C konektor už u této generace iPhonů.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 a 15 Plus

Vylepšené fotoaparáty

Na zadní straně obou základních iPhonů 15 nalezneme dva fotoaparáty. Ten hlavní nabízí rozlišení 48 MPx a zvládá natáčet video v rozlišení až 4K. Druhým objektivem je dvounásobný zoom, který se pochlubí rozlišením 12 MPx.

Apple se pochlubil i pokročilými funkcemi fotoaparátu, kdy pořídíte sérii snímků najednou a sloučíte je do jedné momentky, která bude bohatší o dynamický rozsah i zachycené detaily. Sytém je tak chytrý, že si neustále hlídá hlavní objekt scény i při sérii snímků.

Vysoká odolnost

Výrobce se chlubí speciální vrstvou Ceramic Shield, která chrání displej obou patnáctek. Údajně má jít o nejtvrdší sklo napříč celým trhem smartphonů.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15

Jsou tu nové iPhony!

Na řadě jsou nové iPhony. Jako první se ukazují základní iPhony 15 a 15 Plus. První zmiňovaný se pochlubí 6,1palcovým displejem, druhý pak 6,7palcovým.

Oba modely přišly o výřez v horní části obrazovky, místo toho mají průstřel s kamerou – podobně jako loňské iPhony 14 Pro. Apple přitom s průstřelem v rámci operačního systému iOS velmi zajímavě pracuje, v podstatě jej schovává do notifikační lišty. V praxi tak toto řešení působí daleko čistším dojmem.

OLED Super Retina XDR obrazovka mimochodem nabízí u obou modelů jas 2000 nitů.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 15 a 15 Plus

Výdrž a softwarové novinky

Baterie u modelu Watch Ultra 2 vydrží 36 hodin v normálním režimu. V úsporném režimu se mohou majitelé těšit až na dvojnásobnou hodnotu, tedy na výdrž až 72 hodin.

Druhá generace přináší také softwarové vychytávky, hodinky se více zaměřují na cyklistiku, potápění a běh.

Apple Watch Ultra 2

Nové generace se dočká také prémiový model Apple Watch Ultra 2!

Model Ultra 2 staví na stejném čipu jako Watch Series 9, tedy na procesoru Apple S9. Nechybí ani podpora dvojitého poklepání (doubletap) pro snadnější ovládání hodinek. Displej se chlubí svítivostí 3000 nitů.

Foto: archív výrobce

Apple Watch Ultra 2

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám