Hlavní obsah

Nový Xbox dorazí už příští měsíc. Lišit se bude jen ve dvou věcech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned první zářijový den začne společnost Microsoft prodávat novou verzi svého Xboxu Series S. Proti původní generaci, která se ukázala na pultech obchodů před téměř třemi roky, se liší v podstatě jen ve dvou věcech – v barvě a kapacitě úložiště. Menší Xbox se tak bude více podobat svému výkonnějšímu bratříčkovi s písmenem X v názvu. Ten zůstává v prodeji beze změny.

Černá konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

Xbox Series S a Series X si odbyly premiéru společně – před Vánocemi 2020. Oba modely přitom nabídly velmi netradiční vzhled.

Do té doby totiž všechny konzole od Microsoftu připomínaly spíše DVD a Blu-ray přehrávače, které bylo možné snadno umístit do stolku pod televizor. Xbox Series X je ale daleko rozměrnější, má tvar věže tyčící se směrem vzhůru. Sluší se nicméně podotknout, že konzoli bude možné položit vedle TV i naležato. Přesto ale zabere více místa než předchozí generace.

Ne jeden, ale rovnou dva. Sony v tichosti pracuje na vylepšených PlayStationech

Hry a herní systémy

O poznání kompaktnější rozměry nabízí Xbox Series S. Původní model nabízí sněhově bílou konstrukci, která má na boku černý kruh. Ten mimochodem slouží jako větrací otvory. Novinka, která se začne prodávat v září, je proti tomu černá celá.

Další změnou je kapacita úložného prostoru, která narostla z 512 GB na 1 TB. V praxi by se tak mělo vejít na disk konzole až dvakrát více her.

Za černé provedení si ale případní zájemci připlatí. Už nyní jej nabízí někteří tuzemští prodejci v rámci předobjednávek, vyjde na 8490 Kč. Původní bílá varianta s menším úložištěm ale zůstává v nabídce také, podle nákupního rádce Zboží.cz ceny startují už na 6290 Kč. Pro srovnání: Xbox Series X vyjde na 11 777 Kč.

Představení konzolí Xbox Series S a Series XVideo: archív výrobce

Co umí oba Xboxy?

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně je Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Xbox Series S má stejné srdce, ale okleštěný výkon. V praxi by tak menší model měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Foto: archív výrobce

Původní Xbox Series S

Češi nejčastěji hrají na počítači. V kurzu je i PlayStation 5

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Šikovné vychytávky pro herní nadšence

K hraní her v dnešní době nestačí jen výkonný počítač nebo nejnovější televizní konzole. K nejlepším možným výsledkům hráčům v jednotlivých titulech pomáhají...

Výběr článků

Načítám