Hlavní obsah

MWC 2024: Do heren i muzeí. HTC má s rozšířenou realitou velké plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Velkým tématem je na veletrhu MWC 2024, který právě probíhá ve španělské Barceloně, virtuální a rozšířená realita. Poznat to bylo i na přeplněném stánku společnosti HTC, ta přivezla na výstaviště své kompletní portfolio headsetů, nechyběly samozřejmě ani ty nejnovější.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Vive XR Elite

Článek

(od našeho zpravodaje)

Zájem budil především headset Vive XR Elite, který se dočkal speciální edice Business. Zatímco klasická verze XR Elite, která si odbyla premiéru již v loňském roce, cílí na běžné uživatele, Vive XR Elite Business Edition se bude snažit zaujmout firemní klientelu.

Hlavním rozdílem je použití speciálního softwaru Location Based Software Suite. Toto řešení přináší rovnou snadné využití v arkádových hernách, muzeích, galeriích či kulturních institucích.

Vylepšena byla také stélka obličeje, která je nyní odolnější. Lépe se tak hodí pro neustálé nasazování a sundávání velkým množstvím uživatelů. Nový vrchní popruh pak zlepšuje komfort a zároveň také urychluje střídání uživatelů. Bezpečnostní klipy pak zamezují uživatelům v neautorizovaném odpojení baterie headsetu.

MWC 2024: Zapomeňte na iPhony, telefonovat budeme s brýlemi

Mobil

Co umí?

Základem jsou ale stále brýle pro rozšířenou realitu Vive XR Elite, které si odbyly premiéru vloni. Vive XR Elite dává uživateli možnost vidět skutečné okolí doplněné vrstvou virtuálních dat a objektů. „Uživatelé tak neztrácejí přehled o situaci v okolí a také mohou bez nejmenších problémů využívat nástroje reálného světa, jako je myš, klávesnice anebo poznámkový blok,“ přiblížili tvůrci přednosti tohoto modelu.

Přední část těchto brýlí je tedy průhledná – když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase.

V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě. Výrobce věří, že helma najde uplatnění při práci, například během videokonferencí při práci z domova, ale i při zábavě – počítá se i s nejrůznějšími hrami.

Ceny helmy v obchodech Vive XR Elite startují podle nákupního rádce Zboží.cz na 34 452 Kč. Nový Vive XR Elite Business Edition se bude prodávat v sadách po deseti či dvaceti kusech, kde tvůrci slibují úsporu až 15 tisíc dolarů (350 tisíc korun). Sady totiž obsahují také další software a předplatné firemních licencí, které celkovou hodnotu ještě zvyšují.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Vive XR Elite

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Vive XR Elite

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

MWC 2024: Konkurenci pro Vision Pro nabízejí za zlomek ceny. Apple je ale mnohem dále

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám