Hlavní obsah

Microsoft přidá na klávesnici tlačítko pro AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klávesnice pro PC dozná poprvé za 30 let změn. Microsoft přidá klávesu pro aktivaci umělé inteligence Copilot. Tlačítko bude umístěno napravo od mezerníku a klávesy Alt. Naposledy firma klávesnici upravila v roce 1994, když na ni přidala tlačítko Windows.

Foto: Microsoft

Tlačítko Copilot

Článek

Partneři Microsoftu představí klávesnice s novým tlačítkem na veletrhu spotřební elektroniky CES v americkém Las Vegas, který začíná příští úterý.

V obchodech si první nové klávesnice budou lidé moci pořídit ještě tento měsíc.

Co nabízí Copilot?

Copilot umožní ve Windows 11 mimo jiné sumarizovat texty, automaticky psát e-maily nebo vytvářet obrázky. Využívá velký jazykový model GPT-4 od společnosti OpenAI, do níž už Microsoft investoval 13 miliard dolarů (292 miliard korun).

Copilot mohou již několik dní používat lidé jako aplikaci v mobilních telefonech, jinak placený ChatGPT-4 i Dall-E na kreslení obrázků jsou tam zdarma.

FOTO: Svalnatý a sečtělý člověk. Jak vidí AI sama sebe?

Software

Změna klíčové klávesy

Microsoft již v loňském roce změnil funkčnost klávesy PrintScreen, která slouží k zachytávání otisků obrazovky. Toto tlačítko se do té doby používalo bezmála 30 let beze změny. Stačí jej stisknout, načež se do schránky vloží otisk obrazovky, se kterým můžete libovolně dál pracovat.

Pro vytváření otisků je ve Windows k dispozici také užitečný nástroj Výstřižky, který můžete aktivovat klávesovou zkratkou Windows + Shift + S. Prostřednictvím něj můžete snadno vybrat pouze určitou oblast obrazovky, doslova ji vystřihnout a uložit.

V nejnovější verzi Windows klávesa PrintScreen už defaultně nedělá otisk obrazovky, ale spouští právě zmiňované Výstřižky.

Microsoft chce změnit funkčnost klíčové klávesy. Co bude dělat?

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám