Hlavní obsah

Microsoft chce změnit funkčnost klíčové klávesy. Co bude dělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft si pohrává s myšlenkou, že změní funkčnost klávesy PrintScreen, která slouží k zachytávání otisků obrazovky. Nejde přitom o žádnou hudbu budoucnosti, jinou funkci už má tato klávesa v testovací verzi Windows 11. Upozornil na to server Bleeping Computer.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Tlačítko PrintScreen používáme už bezmála 30 let, už od dob Windows 95. Stačí jej stisknout, načež se do schránky vloží otisk obrazovky, se kterým můžete libovolně dál pracovat.

Zběhlejší uživatelé patrně vědí, že při stisku tlačítek Windows + PrintScreen se snímek uloží rovnou do obrázků. Při stisku Alt + PrintScreen se do schránky vloží otisk jen aktuálně používaného okna.

Pro vytváření otisků je ve Windows k dispozici také užitečný nástroj Výstřižky, který můžete aktivovat klávesovou zkratkou Windows + Shift + S. Prostřednictvím něj můžete snadno vybrat pouze určitou oblast obrazovky, doslova ji vystřihnout a uložit.

Foto: Profimedia.cz

Tlačítko PrintScreen

Šíří se přes poznámky. Nebezpečný virus otevírá zadní vrátka do Windows

Bezpečnost

Nastavení půjde změnit

Americký softwarový gigant ale nyní plánuje, že Výstřižky se spustí už po stisku tlačítka PrintScreen. Přesně tímto způsobem to již funguje v nejnovější beta verzi Windows 11 (KB5025310). Microsoft tak v podstatě zamění všeobecně známou funkci za nástroj, který je nedílnou součástí operačního systému Windows.

Pokud se nová funkce nebude uživatelům líbit, je možné ji jednoduše deaktivovat v Nastavení operačního systému. Stačí přejít do Nastavení > Usnadnění > Klávesnice a zde upravit nastavení podle vlastních preferencí v nabídce Zástupci (Zkratka s klávesou PrintScreen).

Je navíc nutné zdůraznit, že všechny změny z testovací verze Windows se nakonec objeví ve finálním sestavení. To jinými slovy znamená, že Microsoft se může ještě rozhodnout na základě odezvy testerů, že funkčnost klávesy PrintScreen nezmění, uvedl server Bleeping Computer.

Beta verze Windows 11 (KB5025310) samozřejmě přináší novinek a oprav daleko více, kompletní přehled změn naleznete přímo na stránkách Microsoftu.

Co umí nová generace počítačů od Microsoftu

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám