Hlavní obsah

Čína varovala před používáním produktů amerického výrobce čipů Micron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský regulátor kybernetického prostoru varoval, že produkty vyrobené americkým výrobcem paměťových čipů Micron Technology neprošly jeho síťovou bezpečnostní prověrkou. Provozovatelům důležité infrastruktury proto zakáže produkty této firmy nakupovat. Upozornila na to agentura Reuters. Rozhodnutí přichází v době, kdy USA a Čína spolu vedou spor o čipové technologie.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí Číny by se mohlo dotknout řady odvětví, od telekomunikací po dopravu a finance.

„Přezkum zjistil, že produkty Micronu mají vážná rizika pro bezpečnost sítě, která představují výrazná bezpečnostní rizika pro dodavatelský řetězec kritické informační infrastruktury v Číně, ovlivňují národní bezpečnost Číny,“ uvedl v prohlášení Čínský úřad pro kybernetický prostor (CAC). Neposkytl však podrobnosti o tom, jaká rizika objevil, ani o tom, kterých produktů firmy Micron se případný zákaz bude týkat.

Firma Micron uvedla, že obdržela oznámení CAC o ukončení přezkumu svých produktů prodávaných v Číně a že se „těší na další zapojení do jednání s čínskými úřady“.

Další rána pro čínské továrny. Japonsko omezí vývoz zařízení na výrobu polovodičů

Hardware

Americká investiční společnost Jefferies, která se mimo jiné zabývá odhady vývoje finančních trhů, očekává v případě zákazu jen omezený dopad na firmu Micron, protože jejími hlavními zákazníky v Číně jsou firmy vyrábějící spotřební elektroniku, jako výrobci chytrých telefonů a počítačů, nikoliv dodavatelé infrastruktury.

Micron vyrábí paměťové čipy DRAM a NAND. Jeho konkurenty jsou jihokorejské firmy Samsung Electronics a SK Hynix a japonská firma Kioxia, která je součástí konglomerátu Toshiba.

Oznámení CAC přišlo v době summitu lídrů skupiny předních ekonomik světa G7, který se konal v Japonsku, upozornil profesor Tuftsovy univerzity Christopher Miller. Americký prezident Joe Biden v neděli uvedl, že země G7 se dohodly na snížení rizika a diverzifikaci vztahů s Čínou a na vytvoření iniciativy proti ekonomickému nátlaku. Miller upozornil, že tento případ by mohl být první zkouškou úsilí G7 v této oblasti.

Ve sporu mezi USA a Čínou zavedl Washington řadu kontrol u vývozu čipové technologie do Číny a podnikl kroky k tomu, aby zabránil firmě Yantze Memory Technologies, konkurentovi Micronu, nakupovat některé americké komponenty. Čína se na celkových tržbách Micronu podílí zhruba deseti procenty, ale není jasné, zda rozhodnutí ovlivní také prodej společnosti nečínským zákazníkům působícím v Číně. Podle analytiků větší část produktů Micronu proudících do Číny nakupují nečínské firmy pro použití v produktech, které v Číně vyrábějí.

USA ochromují Číně výrobu čipů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám