Hlavní obsah

Další rána pro čínské továrny. Japonsko omezí vývoz zařízení na výrobu polovodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko omezí vývoz 23 typů zařízení používaných k výrobě polovodičů. Toto opatření má sladit kontrolu nad obchodem s vyspělými technologiemi s politikou Spojených států, která si klade za cíl omezit schopnost Číny vyrábět pokročilé čipy. Nicméně Japonsko oficiálně nezmiňuje, že cílem těchto opatření je Čína. Podle oznámení ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu budou muset výrobci těchto zařízení žádat o vývozní povolení pro všechny regiony.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Japonsko je domovem významných světových výrobců zařízení pro výrobu čipů, jako jsou Nikon a Tokyo Electron. Toto omezení bude platit od července a dotkne se také dalších společností, jako jsou Screen Holdings a Advantest, upozornil list Financial Times (FT).

Ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Jasutoši Nišimura uvedl, že Japonsko plní svoji odpovědnost jako technologický národ a přispívá k mezinárodnímu míru a stabilitě. Dále dodal, že Japonsko chce zabránit využití vyspělých technologií k vojenským účelům a že tato opatření nejsou zaměřena proti žádné konkrétní zemi.

Rozhodnutí Japonska je považováno za velké diplomatické vítězství vlády amerického prezidenta Joea Bidena. V říjnu loňského roku oznámil rozsáhlá omezení přístupu Číny k americkým technologiím pro výrobu čipů, aby tak zpomalil její technologický a vojenský pokrok. Bez spolupráce Japonska a Nizozemska, které jsou v této oblasti silnými hráči, by však tato opatření nebyla účinná a firmy ze Spojených států by se ocitly v konkurenční nevýhodě.

Intel chce od Berlína dalších pět miliard eur na závod na čipy

Hardware

Dohoda se upekla už v lednu

Podle zdrojů listu FT se zástupci Japonska a Nizozemska dohodli na omezení vývozu zařízení do Číny už v lednu. Tuto dohodu však oficiálně státní aparáty neoznámily, aby nedocházelo k provokacím ze strany Číny.

Nizozemská vláda v dopise parlamentu tento měsíc oznámila, že také plánuje omezit vývoz zařízení určených k výrobě čipů. Na trhu s litografickými systémy používanými k vytváření drobných čipových obvodů dominuje společnost ASML Holding, která působí v Nizozemsku.

I když Japonsko v oblasti výroby čipů kdysi dominovalo, jeho podíl na trhu se snížil na přibližně 10 procent. Země však stále zůstává významným dodavatelem zařízení pro výrobu čipů. Firmy Tokyo Electron a Screen mají zhruba pětinový podíl na celosvětové produkci nástrojů pro výrobu čipů a firmy Shin-Etsu Chemical a Sumco vyrábějí většinu křemíkových destiček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám