Hlavní obsah

Nebudeme naivní. Německo odmítlo Číňanům prodat továrnu na čipy

Berlín

Německá vláda zamítla převzetí dortmundské továrny na čipy Elmos švédskou firmou Silex, kterou plně vlastní čínský koncern Sai Microelectronics. Oznámil to ministr hospodářství Robert Habeck, podle kterého vláda zablokovala prodej ještě další neupřesněné společnosti do rukou čínských investorů.

Foto: Pool, Reuters

Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck

Článek

Podle německých médií je dotčenou firmou bavorská ERS Electronic, která se věnuje rovněž polovodičům.

„Německé tržní hospodářství zůstává otevřené, není ale naivní,“ řekl Habeck. Zdůraznil, že v některých kritických oblastech, jako jsou mimo jiné polovodiče, je nezbytné předejít závislosti. „Čína je a zůstává obchodním partnerem Německa, nebudeme ale naivní,“ dodal.

Němečtí Zelení na sjezdu posvětili delší život dvou jaderných elektráren

Evropa

Habeck řekl, že z bezpečnostních důvodů vedle továrny Elmosu kabinet sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze zablokoval ještě prodej další firmy čínským investorům. „Kvůli obchodnímu tajemství o tom nebudu hovořit otevřeně jako u Elmosu, který to sám oznámil,“ řekl ministr o druhé firmě.

O zablokování prodeje továrny Elmosu ještě před Habeckovým prohlášením informovala agentura DPA, která se odkázala na vládní zdroje. Zamítnutí prodeje, před kterým podle ekonomického deníku Handelsblatt varovaly německé tajné služby, se očekávalo, ačkoli dřívější zprávy vyznívaly opačně.

To, že se prodej neuskuteční, už v pondělí naznačila společnost Elmos. Odkázala přitom na nový vývoj. Podle deníku Handelsblatt vláda původně zvažovala prodej čínským investorům schválit, i když doporučení německé civilní kontrarozvědky bylo opačné. V posledních dnech ale z ministerstva hospodářství zaznívaly zprávy, že Habeck chce prodeji zabránit.

Vládní Zelení, jejichž členem Habeck je, dlouhodobě upozorňují na nebezpečí sílící ze závislosti Německa na čínském trhu, především pak s polovodiči.

Evropa by brzy mohla být čistým dovozcem aut. Kvůli elektromobilům z Číny

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám