Hlavní obsah

Čína chystá pro výrobce čipů soubor podpůrných opatření za 3 biliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína chystá pro své výrobce čipů soubor podpůrných opatření za více než bilion jüanů (3,3 bilionu Kč). V době, kdy se Spojené státy snaží zbrzdit její technologický náskok, si tak hodlá zajistit soběstačnost dodávek, uvádějí zdroje agentury Reuters. Peking podle nich plánuje zavést jeden z největších souborů fiskálních pobídek za pět let.

Foto: Lim Huey Teng, Reuters

Počítačové čipy (ilustrační foto)

Článek

Čínská vláda se chce podle zdrojů soustředit hlavně na dotace a na daňové úlevy na podporu výroby polovodičů a výzkumných aktivit. Pomoc by se mohla začít realizovat už v prvním čtvrtletí příštího roku.

Většina finanční pomoci bude použita na dotování nákupů domácích polovodičových zařízení čínskými společnostmi. Podniky by měly nárok na 20procentní dotaci na náklady na nákup.

Plán počítá i s daňovými úlevami pro čínský polovodičový průmysl. Chce také zvýšit podporu čínským výrobcům čipů při budování, rozšiřování či modernizaci domácích zařízení pro výrobu, montáž, balení a výzkum a vývoj, uvádějí zdroje Reuters.

USA ochromují Číně výrobu čipů

Ekonomika

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena si klade za cíl odříznout Čínu od některých polovodičových čipů vyrobených kdekoli na světě za pomoci amerického vybavení. V říjnu vydala odpovídající řadu omezení.

Biden navíc v srpnu podepsal přelomový zákon o poskytnutí grantů za 52,7 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč) na výrobu a výzkum polovodičů ve Spojených státech, který má mimo jiné zvýšit jejich konkurenceschopnost proti Číně.

Zákon obsahuje i daňové úlevy pro továrny na výrobu čipů, jejichž hodnota se odhaduje na 24 miliard dolarů.

Agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje v pondělí informovala, že Japonsko a Nizozemsko se v zásadě dohodly, že se ke Spojeným státům připojí a také zpřísní vývoz technického zařízení na výrobu čipů do Číny.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan podle agentury Reuters potvrdil, že Spojené státy o zpřísnění vývozu zařízení používaného k výrobě polovodičů do Číny hovořily se svými partnery, včetně Japonska a Nizozemska.

Spojenectví USA, Japonska a Nizozemska by Číně téměř úplně znemožnilo nákup vybavení nutného k výrobě špičkových mikročipů.

Čína v pondělí napadla omezení exportu čipů z USA u Světové obchodní organizace (WTO), informoval s odvoláním na čínské ministerstvo obchodu čínský list Global Times.

Čína si přesto zatím udržuje pohodlný náskok ve výrobě čipů před konkurencí. Pokud by však opatření americké administrativy přiměla výrobce polovodičů z Číny odcházet, těžit by z toho mohl sousední Vietnam a Indie, píše server CNBC.

Nebudeme naivní. Německo odmítlo Číňanům prodat továrnu na čipy

Hardware

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám