Hlavní obsah

CES 2024: Umělá inteligence míří do notebooků od Dellu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

První tiskovky k příležitosti největšího veletrhu spotřební a výpočetní techniky na světě CES 2024, který bude probíhat v americkém Las Vegas, odstartují až za pár hodin. Přesto někteří výrobci nevydrželi čekat a novinky představili s předstihem. To je i případ americké společnosti Dell, která již ukázala nové laptopy z prémiové řady XPS. Jedním z hlavních lákadel má být integrace umělé inteligence (AI).

Foto: archív výrobce

Nový laptop řady XPS od Dellu

Článek

Představeny byly hned tři různé novinky od Dellu – XPS 16, XPS 14 a XPS 13. Jak už samotný název napovídá, jednotlivé modely se od sebe liší především velikostí obrazovky, spojují je však vylepšené specifikace ve srovnání se staršími modely.

Patrný je u laptopů z letošní řady také důraz na AI. Půjde totiž o jedny z prvních strojů, které se pochlubí klávesou pro aktivaci umělé inteligence Copilot. Tlačítko bude umístěno napravo od mezerníku a klávesy Alt.

Microsoft přidá na klávesnici tlačítko pro AI

Hardware
Foto: archív výrobce

Novinkou je dotykový panel nad klávesnicí i tlačítko pro AI vpravo dole vedle klávesy ALT

Copilot umožní ve Windows 11 mimo jiné sumarizovat texty, automaticky psát e-maily nebo vytvářet obrázky. Využívá velký jazykový model GPT-4 od společnosti OpenAI.

Americký Microsoft již před pár dny avizoval, že nová klávesa se stane u moderních počítačů standardem. S její integrací se počítá nejen v případě laptopů, ale také u klasických klávesnic pro stolní počítače.

Sluší se připomenout, že Microsoft doposud do společnosti OpenAI investoval 13 miliard dolarů (292 miliard korun). I díky tomu byl vznik nového tlačítka možný.

Jedinou klávesou ale zaměření na AI nekončí. Stroje od Dellu se chlubí také tzv. akcelerací umělé inteligence. Je to zásluha nových procesorů Intel Core Ultra, které mají vyhrazenou procesorovou jednotku pro práci s umělou inteligencí. Jak bude tento systém užitečný v praxi, se ale ukáže až v nadcházejících týdnech a měsících, až nové stroje přijdou na pulty obchodů.

Foto: archív výrobce

Porovnání všech tří novinek vedle sebe

Klávesnice budí rozpaky

Všechny tři nové modely se pochlubí hliníkovou konstrukcí, dodávat se budou ve dvou barvách – grafitové a platinové.

Rozpaky budí ale použité klávesnice. Dell se totiž rozhodl zanevřít na multimediální a funkční klávesy, které standardně lemují horní okraj klávesnice. Místo toho je zde souvislá dotyková plocha, jejíž obsah se mění podle potřeby. Stiskem tlačítka Fn tak můžete snadno přepnout mezi klávesami F1 až F12 a multimediálními tlačítky.

Podobný koncept zkoušela již před lety společnost Apple u svého vrcholného MacBooku Pro. Nakonec se však americký technologický gigant rozhodl od tohoto konceptu ustoupit a u nových strojů nabízí opět jen tradiční klávesy. Bude zajímavé sledovat, zda bude Dell v tomto ohledu úspěšnější.

Na první pohled se může zdát, že nové stroje nemají žádný touchpad. Dotyková plocha nahrazující klasickou myš však byla pouze zapuštěna do základny notebooku pod klávesnicí. V praxi se ovládá podobně jako u klasických notebooků, akorát nemáte u novinek striktně ohraničený konec touchpadu.

Foto: archív výrobce

Novinky budou k mání ve dvou barevných provedeních

Špičkový výkon

I když je nová řada XPS společnosti Dell jasně zacílena na jedince požadující výkonný pracovní stroj, zdá se, že nové laptopy mají potenciál oslovit také hráče. Vybaveny totiž mohou být ve vrcholném provedení dedikovanou grafickou Nvidia GeForce RTX 4070, která má více než dostatečný výkon prakticky pro jakoukoliv hru současnosti.

To je konkrétně případ modelu Dell XPS 16, v jehož útrobách se zároveň může ukrývat klidně i extrémně výkonný čip Intel Core Ultra 9 185H. Jde o 16jádrové monstrum taktované až na 5,1 GHz. Do vínku dostal stroj až 64 GB operační paměti a 4TB úložiště.

Případní zájemci mohou vybírat mezi 16,3palcovým dotykovým OLED displejem s rozlišením 4K nebo levnější Full HD obrazovkou o stejných rozměrech, která však již není dotyková.

Podobná je nabídka i v případě dvou menších novinek, uživatelé mohou tedy volit mezi dotykovým 4K panelem a základní Full HD obrazovkou bez dotyku. Dell XPS 14 má přitom 14,5palcovou úhlopříčku a nejmenší provedení XPS 13 se pak pochlubí 13,5palcovou obrazovkou.

Ceny novinek budou startovat na 1299 dolarech (29 250 Kč) v případě XPS 13 a na 1699 dolarech (38 260 Kč) za XPS 14. Nejhlouběji si pochopitelně případní zájemci sáhnou do kapsy u vrcholného provedení XPS 16, u kterého budou cenovky začínat na 1899 dolarech (42 760 Kč).

Přesné ceny pro tuzemský trh budou oznámeny až později, totéž platí také o dostupnosti.

Foto: archív výrobce

Nové notebooky řady XPS od Dellu

FOTO: Svalnatý a sečtělý člověk. Jak vidí AI sama sebe?

Software

Může se vám hodit na Zboží.cz: Notebooky Dell XPS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám