Hlavní obsah

Apple už nabízí brýle Vision Pro, zatím ale jen v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Společnost Apple zahájila v pátek předobjednávky svých nových brýlí pro rozšířenou realitu Vision Pro. Zatím se ale dostane jen na uživatele v USA, případní zájemci navíc musí počítat s poměrně vysokou pořizovací cenovkou.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

Zahájení prodeje Apple již tradičně rozdělil na dvě vlny – v pátek tedy startují skutečně jen předobjednávky, zatímco samotný prodej bude zahájen za 14 dní. Na pultech obchodů se tedy nové brýle poprvé objeví až 2. února.

Americký technologický gigant s takovýmto odstupem uvádí na trh nové produkty již několik let, snaží se tak vyhnout obřím frontám, které se při startu prodejů zajímavých novinek – typicky iPhonů – tvořily před prodejnami i několik dní dopředu.

Bude to dlouhé čekání. Brýle Vision Pro dorazí do Evropy nejspíše až příští rok

Hardware

Cena v USA byla nastavena na 3499 dolarů, v přepočtu podle aktuálního kurzu 78 340 Kč. Pokud bychom ale k nabídce na tuzemském trhu připočetli DPH, budeme se pohybovat nad hranicí 90 000 Kč.

Vysoká cenovka však zatím uživatele v Česku nemusí trápit, v naší domovině nejsou brýle vůbec dostupné a výrobce neprozradil, kdy by se mohla situace změnit. Podle nepotvrzených informací se ale s prodejem v Evropě počítá až v příštím roce.

Široké možnosti využití

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problém není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

CES 2024: Chtějí Applu vypálit rybník, AR brýle nabídnou za zlomek ceny

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám