Hlavní obsah

Proč jen v USA? Apple má problémy s výrobou brýlí Vision Pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od minulého týdne se množí otázky ohledně toho, proč bude společnost Apple nabízet svoje nové brýle pro rozšířenou realitu pouze na americkém trhu. List Financial Times (FT) již dříve upozornil, že novinka bude nedostatkovým zbožím, protože firma s logem nakousnutého jablka řeší problémy s výrobou.

Brýle Vision ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

Prodej brýlí Vision Pro v USA oficiálně startuje už 2. února, předobjednávky se nicméně rozjedou již tento týden v pátek. O dalších trzích Apple zatím mlčí, server Medium nicméně již minulý týden informoval o tom, že Evropané se dočkají až v roce 2025.

Potvrzují se tak dřívější informace listu FT, že headset s logem nakousnutého jablka bude nedostatkovým zbožím. Podle zdrojů serveru za to mohou problémy ve výrobním procesu.

Bude to dlouhé čekání. Brýle Vision Pro dorazí do Evropy nejspíše až příští rok

Hardware

Jediným výrobcem těchto náhlavních souprav pro Apple byla ještě v polovině loňského roku čínská společnost Luxshare. Ta je však údajně schopna vyrobit v příštím roce méně než 400 000 kusů Vision Pro. Apple měl přitom původně v plánu dodat na trh během prvních 12 měsíců až jeden milion náhlavních souprav.

Zástupci společností Apple ani Luxshare na žádost FT o komentář neodpověděli. Otálení s uvedením brýlí na další trhy nicméně mluví samo za sebe.

Co brýle umí?

Cena v USA byla nastavena na 3499 dolarů, v přepočtu podle aktuálního kurzu 78 340 Kč. Pokud bychom ale na k nabídce na tuzemském trhu připočetli DPH, budeme se pohybovat nad hranicí 90 000 Kč.

Vysoká cenovka však zatím uživatele v Česku nemusí trápit, v naší domovině nejsou brýle vůbec dostupné a výrobce neprozradil, kdy by se mohla situace změnit.

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenáší celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – Bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problém není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen na použití doma, ale také na cestách.

Cena v USA byla nastavena na 3499 dolarů, v přepočtu podle aktuálního kurzu 78 340 Kč. Pokud ale přičteme DPH, budeme se v tuzemsku pohybovat nad hranicí 90 000 Kč.

Brýle od Applu slibují revoluci. Kazí to astronomická cena i kabel

Hardware

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Revoluce v podání Applu? Stačí dvě jablka, utahují si lidé z rozšířené reality

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám