Hlavní obsah

Apple odhalil, kdy se začne prodávat Vision Pro. Češi ale mají smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než půl roce od oficiální premiéry se společnost Apple odhodlala prozradit další detaily o své nové helmě pro rozšířenou realitu zvané Vision Pro. Díky tomu už víme, že prodej začne hned zkraje února. V případě tuzemských uživatelů ale není radost namístě, v první vlně se totiž s prodejem počítá výhradně v USA.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

„Nová éra prostorových počítačů přichází,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook k příležitosti oznámení dalších detailů o novince. Narážel tak na to, že na rozdíl od celé řady konkurenčních řešení nejde v případě Vision Pro o pouhé brýle, ale v podstatě o autonomní počítačový systém.

Platí přitom dříve avizovaná cena 3499 dolarů, v přepočtu podle aktuálního kurzu 78 340 Kč. Pokud ale přičteme DPH, budeme se v tuzemsku pohybovat nad hranicí 90 000 Kč.

CES 2024: Chtějí Applu vypálit rybník, AR brýle nabídnou za zlomek ceny

Hardware

To však tuzemské uživatele příliš trápit nemusí, alespoň zatím. Při oznámení o zahájení prodeje totiž oficiální tisková zpráva společnosti Apple zmiňuje výhradně dostupnost na americkém trhu. Vůbec přitom neuvádí informaci, kdy by se mělo dostat na další země.

To je poměrně neobvyklé. Ve chvílích, kdy se americký technologický gigant chystá nabízet nějakou novinku na jednotlivých trzích postupně, zpravidla dostupnost rovnou oznámí.

Zatím je však potvrzen pouze prodej v USA. Konkrétně předobjednávky odstartují 19. ledna a samotný prodej pak 2. února.

Široké možnosti využití

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problém není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Apple chystá levnější brýle Vision Pro. V dohledné době ale nejspíše nebudou

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám